Hulpmiddelen

Soms heb je hulp nodig om mobiel te blijven. Of om een bepaalde handeling uit te voeren. Hulpmiddelen maken het leven met een (tijdelijke) beperking makkelijker en zorgen ervoor dat je (weer) mee kunt doen. De meeste mensen denken bij medische hulpmiddelen al snel aan een rolstoel, bril of gehoorapparaat. Maar er zijn veel meer soorten hulpmiddelen. Zoals een personenalarmering, bordverhoger, elastische kous of driewielfiets. Heb je een hulpmiddel nodig of ben je ernaar op zoek? Dan is het belangrijk dat het goed werkt en bij jou past.

Een hulpmiddel kiezen

Heb je ondersteuning nodig bij het kiezen van het juiste hulpmiddel? Vraag om advies bij de patiëntenvereniging, je arts, de praktijkondersteuner (POH) van je huisarts of de ergotherapeut. Zij weten veel van hulpmiddelen af en kunnen je ook doorverwijzen als dat nodig is. Neem sowieso contact op met je zorgverzekeraar of de gemeente waar je woont. Je kan ook contact opnemen met de leverancier van een hulpmiddel. Zij weten óf en hoe het hulpmiddel dat jij wilt wordt vergoed. En ook wat je moet regelen om het te krijgen.

Hoe vind je een hulpmiddel dat bij je past?

Kiezen met de hulpmiddelenwijzer Externe link:hulpmiddelenwijzer.nl

Er zijn honderden artikelen die het dagelijks leven makkelijker maken. Met de hulpmiddelenwijzer van VIlans maak je een onafhankelijke keuze.

Vergoedingen

Het soort hulpmiddel bepaalt bij welke instantie je moet zijn voor een vergoeding. Het kan ook zijn dat moet bijbetalen of dat je een hulpmiddel zelf moet betalen. Om dat duidelijk te krijgen heeft Vilans een Keuzehulp Vergoedingen gemaakt. Deze Keuzehulp helpt je bij het maken van een keuze voor een hulpmiddel. En je ziet de kosten en welke vergoedingen er mogelijk zijn.

Machtiging en voorwaarden voor toegang

Sommige hulpmiddelen koop je in een winkel, andere haal je bij je apotheek. Soms moet je naar een speciale leverancier die jouw hulpmiddel op maat kan maken. De regels voor het verkrijgen van hulpmiddelen verschillen. Dit is afhankelijk van de wet waaruit je hulpmiddel wordt gefinancierd.
Informeer - voordat je een hulpmiddel koopt - hoe het zit met vergoeding en andere voorwaarden zoals machtigingen en gecontracteerde zorgaanbieders. Dat kan bij je zorgverzekeraar voor zorg uit je zorgverzekering, het zorgkantoor als je zorg via de Wet langdurige zorg (Wlz) krijgt, of bij je gemeente voor zorg via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Een hulpmiddel kopen met een persoonsgebonden budget kan als je zorg uit de Wlz of Wmo krijgt. Maar ook hiervoor geldt, informeer je vooraf goed.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!