Direct naar:

Hulpmiddelen

Soms heb je hulp nodig om mobiel te blijven. Of om een bepaalde handeling uit te voeren. Hulpmiddelen maken het leven met een (tijdelijke) beperking wat makkelijker. De meeste mensen denken bij medische hulpmiddelen al snel aan een rolstoel, bril of gehoorapparaat. Maar er zijn veel meer soorten hulpmiddelen. Zoals een personenalarmering, bordverhoger, elastische kous of driewielfiets. Heb je een hulpmiddel nodig of ben je ernaar op zoek? Dan is het belangrijk dat het goed werkt en bij jou past.

Een hulpmiddel kiezen

Heb je ondersteuning nodig bij het kiezen van het juiste hulpmiddel? Vraag om advies bij de patiëntenvereniging, je arts of de praktijkondersteuner (POH) van je huisarts. Zij weten veel van hulpmiddelen af en kunnen je ook doorverwijzen als dat nodig is. Neem sowieso contact op met je zorgverzekeraar en eventueel met de leverancier van een hulpmiddel. Zij weten óf en hoe het hulpmiddel dat jij wilt wordt vergoed. En ook wat je moet regelen om het te krijgen.

Hoe vind je een hulpmiddel dat bij je past?

Kiezen met de hulpmiddelenwijzer Externe link: hulpmiddelenwijzer.nl

Er zijn honderden artikelen die het dagelijks leven makkelijker maken. Met de hulpmiddelenwijzer van VIlans maak je een onafhankelijke keuze. 

Vergoedingen

Het soort hulpmiddel bepaalt bij welke instantie je moet zijn voor een vergoeding. Het kan ook zijn dat je een hulpmiddel zelf moet betalen. Om dat duidelijk te krijgen heeft Vilans een Keuzehulp Vergoedingen gemaakt. Deze Keuzehulp helpt je bij het maken van een keuze voor een hulpmiddel. En je ziet de kosten en welke vergoedingen er mogelijk zijn.

Dit doen wij

Als een hulpmiddel zoals een rolstoel of scootmobiel stukgaat, dan moet het snel gerepareerd of vervangen kunnen worden. Zo kan de gebruiker weer een zo zelfstandig en volwaardig mogelijk leven leiden. Wij vinden dat er een landelijk dekkend mobiliteitsnet moet komen om problemen met rolstoelen en scootmobielen snel op te lossen. In zo’n netwerk werken aanbieders, leveranciers, verzekeraars, gemeenten en reparateurs samen. Zo kunnen rolstoelen en scootmobielen snel worden gerepareerd of vervangen. Alleen met een bundeling van initiatieven kunnen we 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar samen een gebruiksvriendelijke mobiliteitsoplossing in heel Nederland garanderen.

Kamerbrieven en onderzoeken

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!