Psychosociale zorg

Een chronische ziekte of beperking bij jezelf of bij je naaste kan zorgen voor emotionele klachten. Je voelt je misschien verdrietig, onzeker, machteloos, somber, prikkelbaar, angstig of gespannen. Je kunt er ook lichamelijke klachten bij krijgen. Zoals hoofdpijn, hartkloppingen of slecht slapen. Daarnaast kan de ziekte of beperking invloed hebben op je sociale contacten met partner, kinderen, familie, vrienden of collega’s. Emotionele en sociale klachten samen noemen we psychosociale problemen. Psychosociale problemen kunnen ingrijpende gevolgen hebben. Gelukkig is er hulp voor iedereen die er zelf niet uitkomt.

Psychosociale problemen

Wat zijn psychosociale problemen door een ziekte of beperking? Hoe weet ik of ik hulp nodig heb? Wat is psychosociale zorg? Wat zijn de gevolgen voor mijn dagelijks leven? Via onderstaande links kom je op websites met begrijpelijke informatie.

Wie kan mij helpen bij psychosociale problemen?

Er is hulp voor iedereen die er zelf niet uitkomt. Maar soms is het lastig de juiste hulpverlener te vinden. Want wie doet wat? Hoe kom je bij een zorgverlener? En welke zorg wordt vergoed?
Bekijk hier de keuzehulp die we maakten samen met een aantal van onze leden.

Ervaringen

Artsen zeggen dat je er mee moet leren leven. Maar geen enkele arts vertelt hoe.

17 verhalen over psychosociale zorg bij ernstig zieken Externe link:zorginstuutnederland.nl

Ziek zijn doet veel met je...
Informatie, tips én tools voor patiënten, naasten, artsen en verpleegkundigen om samen de zorg te verbeteren

Tips bij psychosociale problemen

Je bent ziek en krijgt daardoor psychosociale problemen. Wat kun je doen?

  • Neem je klachten serieus

    Een (chronische) ziekte, beperking of een behandeling heeft invloed op je lichaam. Maar ook op jou als persoon én de mensen om je heen. Zo kun je door een ziekte gevoelens krijgen van angst, somberheid en spanning. En het kan invloed hebben op de omgang met andere mensen. Deze klachten ervaren is niet raar.

  • Praat erover met je naasten

    Soms helpt het om over je problemen te praten met naasten. Zij kunnen je steunen en met je meedenken.

  • Praat erover met je zorgverlener

    De zorgverlener kan steun en advies geven. Bovendien is het belangrijk dat de zorgverlener van jouw klachten af weet. Er kan namelijk een verband zijn tussen jouw lichamelijke klachten en de psychosociale klachten.

  • Zoek steun via lotgenotencontact

    Patiëntenorganisaties organiseren vaak lotgenotencontact. Het kan steun bieden om over je problemen te praten met mensen die hetzelfde ervaren. Bekijk onze ledenpagina.

  • Zoek passende hulp of ondersteuning

    Blijven jouw psychosociale problemen aanhouden? Of heb je meer steun nodig om te leren omgaan met deze problemen? Vraag dan hulp aan een zorgverlener. Je kunt terecht bij een psycholoog, maatschappelijk werker, geestelijk verzorger, POH-GGZ of verpleegkundige. Alles over psychosociale zorgverleners.

Dit doen wij

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat psychosociale zorg standaard onderdeel moet zijn van de zorg. Naast het lichamelijke, moet er aandacht zijn voor de invloed van de ziekte op het leven van de patiënt en zijn naasten. Wij doen onderzoek naar hoe mensen psychosociale zorg in Nederland ervaren. Daaruit blijkt dat het voor veel mensen niet gebruikelijk is om psychosociale klachten te bespreken met een zorgverlener.

Patiënteninformatie in begrijpelijke taal

Er is te weinig informatie voor mensen die door hun ziekte of aandoening psychosociale problemen hebben. Daarom hebben patiëntenorganisaties speciaal voor patiënten en naasten websites gemaakt met informatie over psychosociale problemen. Daar worden vragen over psychosociale zorg beantwoord: wat zijn psychosociale klachten? Hoe weet je of je hulp nodig hebt? Wat kun je zelf doen?

Kamerbrieven en onderzoeken

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!