Ervaringen

Levenseinde

Tijdens onverwacht overlijden of in de fase voor het overlijden staan patiënten, naasten en zorgverleners voor verschillende ingrijpende keuzes. Een passende keuze kunnen maken, begint met informeren, nadenken en praten over het levenseinde. In dit dossier bundelen we informatie over het levenseinde. Ook verwijzen we naar hulpmiddelen om keuzes te maken en informatie te vinden.

Ervaringen

Voorbeelden van hoe anderen keuzes rondom het levenseinde en het vastleggen daarvan ervaren

‘Leg je wensen vast nu het nog kan’

ervaring2

Jentje Compagner kreeg in 2010 de diagnose borstkanker. Toen er uitzaaiingen in haar botten werden vastgesteld, wilde de internist haar alleen nog palliatief behandelen en afzien van de geplande borstoperatie. Zelf wilde Jentje dat de tumor zou worden weggehaald. Lees het hele interview.

‘Ik ga voor het beste en bereid me voor op het slechtste’

ervaring3

“Door in een vroeg stadium stil te staan bij mijn levenseinde, kan ik mij focussen op de strijd tegen mijn ziekte en op het leven”, vertelt Rick Verschure. Hij en zijn jonge gezin werden heftig door elkaar geschud. Griepklachten hielden aan en Rick kreeg bultjes onder zijn huid. De bultjes bleken uitgezaaide melanomen te zijn, die bij een CT-scan ook werden aangetroffen in zijn lever, longen, botten en hoofd. Lees het hele interview.

'Wat er morgen gebeurt, weet niemand'

ervaring4

'We spelen monopoly tot we erbij neervallen'

ervaring5

‘We hebben veel menselijke warmte gekregen’

ervaring1

Lees de verhalen van onder meer Michaëla die haar man verloor aan darmkanker en Claar die weet dat haar einde nadert. Ze geven een inkijkje in hoe zij eind 2016 de zorg ervaarden. “We hebben veel menselijke warmte gekregen van dokters en verpleegkundigen”, vertelt Michaëla. Lees ‘Zorg bij een ongeneeslijke ziekte – verhalen uit de praktijk’.  

‘Ook in dit soort situaties wil ik het heft in eigen handen houden’


‘Juist als alleenstaande wil ik het geregeld hebben’

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank