Handig

Levenseinde

Tijdens onverwacht overlijden of in de fase voor het overlijden staan patiënten, naasten en zorgverleners voor verschillende ingrijpende keuzes. Een passende keuze kunnen maken, begint met informeren, nadenken en praten over het levenseinde. In dit dossier bundelen we informatie over het levenseinde. Ook verwijzen we naar hulpmiddelen om keuzes te maken en informatie te vinden.

Handig

Informatie over zorgaanbieders

  • In de palliatieve zorg zijn er speciaal opgeleide vrijwilligers die in de allerlaatste fase mensen thuis of in een hospice helpen. Hier vindt u daar meer over.
  • Er zijn regionale netwerken voor palliatieve zorg. In zo’n netwerk stemmen verschillende zorgaanbieders de zorg af voor patiënten met palliatieve zorg in de regio. De netwerken bieden ook informatie voor patiënten en naasten. U kunt er bijvoorbeeld navragen hoe u in aanmerking komt voor zorg van een geestelijk verzorger.
  • In Nederland is euthanasie mogelijk, maar heeft u geen recht op euthanasie. Een arts kan een verzoek weigeren en u verwijzen naar een collega of naar de levenseindekliniek.


Informatie over het levenseinde

Patiëntenfederatie Nederland is van bovenstaande informatie de afzender. Er is ook informatie te vinden op thuisarts.nl, overpalliatievezorg.nl en bij verschillende patiënten- en ouderenorganisaties. Tevens zijn in de e-books verschillende bronnen opgenomen.

 

 

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank