Medicatiebeoordeling

Medicatiebeoordeling

Als u verschillende medicijnen gebruikt, kunt u last van bijwerkingen krijgen. Het is daarom nuttig om uw medicijnen met uw huisarts en apotheker onder de loep te nemen. Dat kan met een medicatiebeoordeling.

Wat en hoe

Wat is een medicatiebeoordeling?

In een medicatiebeoordeling bespreekt u met de apotheker en/of huisarts of u alle medicijnen die u neemt ook echt nodig heeft en of ze (nog) goed werken. Dit kan handig zijn als u bijvoorbeeld veel medicijnen tegelijk gebruikt. De medicatiebeoordeling is er om het gebruik van uw medicijnen zo makkelijk mogelijk te maken. En te voorkomen dat er problemen ontstaan. Een medicatiebeoordeling is dus voor uw eigen veiligheid.

Waarom een medicatiebeoordeling?

Op oudere leeftijd kan uw lichaam anders gaan reageren op medicijnen. Bijvoorbeeld doordat uw nieren minder goed gaan werken. Ook kan uw lichaam gevoeliger worden voor bepaalde medicijnen als u ouder wordt, waardoor u klachten of bijwerkingen kunt krijgen. 

Twee gesprekken

Een medicatiebeoordeling bestaat uit twee gesprekken. In een eerste gesprek kijken uw huisarts en apotheker of er aanpassingen nodig of mogelijk zijn in uw medicijngebruik. U geeft daarbij uw wensen en klachten aan. Hun adviezen bespreken zij met u in een tweede gesprek. Alleen als u het met de adviezen eens bent, voeren uw huisarts en apotheker veranderingen door, zodat uw medicijngebruik beter of gemakkelijker voor u wordt.

Petra Elders (huisarts) en Jacqueline Hugtenburg (apotheker) leggen in de filmpjes uit hoe een medicatiebeoordeling werkt en waarom dat nuttig is.

Petra Elders (huisarts): "Juist de inbreng van de patiënt blijkt heel belangrijk."

Jacqueline Hugtenburg (apotheker): "We praten over werking, bijwerking en het gebruik van medicijnen."

Medicatiebeoordeling, voor wie?

Een huisarts of apotheker nodigt sommige mensen uit voor een medicatiebeoordeling. Uw apotheker en huisarts kunnen u voor een medicatie-beoordeling uitnodigen als u:

  • Lange tijd vijf of meer medicijnen gebruikt.
  • Problemen ervaart met uw medicijnen.
  • 65 jaar of ouder bent.

Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar wel interesse? Vraag zelf aan uw apotheker of huisarts of u in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling.

Ga naar 'Ervaringen'>>

Panellid worden

Word nu ook lid van ons panel. Uw mening draagt bij aan een betere zorg. Deelname is gratis en nooit verplicht.

Aanmelden Inloggen

Vragen of klachten?

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Bel 0900 2356780 (20ct/gesprek) of mail. Wij geven u onafhankelijk advies en betrouwbare informatie.

Zoek op trefwoord of thema in de Kennisbank. De meest uitgebreide Kennisbank van de zorg.

Zoek in de kennisbank