Keuzes

Zorgverzekering kiezen

In november staat u weer voor de vraag: welke zorgverzekering kies ik? De keuze is er de laatste jaren niet gemakkelijker op geworden. Er komen steeds meer polissen en de vraag is dan: wat te kiezen? Wat past bij mij? Vind de weg met onze eerlijke en onafhankelijk informatie. Ons belang is dat u straks de juiste polis heeft.

Keuzes

De basisverzekering vergoedt voor iedereen dezelfde soorten zorg, zoals de huisarts en het ziekenhuis. Toch zijn er verschillen tussen de polissen. Iedere zorgverzekeraar biedt meerdere polissen voor de basisverzekering aan.

Welke keuzes heeft u?

  • U kunt kiezen voor een naturapolis of een restitutiepolis. Naturapolissen zijn meestal goedkoper. Bij een naturapolis koopt de zorgverzekeraar de zorg voor u in. U kiest dan uit ziekenhuizen en zorgverleners waar uw verzekeraar afspraken mee maakt. Zorgverzekeraars kopen veel zorg in en bieden u een ruime keuze. ‘Budgetpolissen’ zijn goedkope (natura)polissen. Bij een aantal budgetpolissen is de keuze uit bijvoorbeeld ziekenhuizen beperkt. Als u naar een andere dokter of ziekenhuis wilt, dekt uw naturapolis niet de hele rekening.
    Een restitutiepolis is meestal duurder dan een naturapolis. Bij een restitutiepolis worden de zorgaanbieders van uw keuze voor 100% vergoed. Tenzij de zorgverlener een onredelijk hoge rekening stuurt. Dan vergoedt de verzekeraar het gangbare tarief dat in Nederland geldt. En dan zijn er ook nog combinatiepolissen, een mengvorm van beide soorten polissen.
    Zorgverzekeraars bedenken zelf namen voor hun polissen. Zo kan een naturapolis de ‘Alles verzorgd polis’ heten of ‘Zorg-op-maat-polis’. In de naam van de restitutiepolis komt vaak ‘vrije keuze’ voor. Vanaf eind 2016 geven zorgverzekeraars op een digitale zorgverzekeringskaart uitleg over ieder type polis voor de basisverzekering. Met behulp van de kaart ziet u snel welke type polis u heeft. Via links kunt u nagaan met welke ziekenhuizen en artsen afspraken zijn gemaakt.

  • U kunt kiezen voor een extra vrijwillig risico van maximaal 500 euro per jaar. Als u daarvoor kiest, betaalt u minder premie (de prijs van uw verzekering). Met een extra eigen risico van 500 euro, kunt u een korting op uw premie krijgen van gemiddeld 228 euro. Maar als u 900 euro of meer zorgkosten heeft, dan betaalt u 885 euro zelf. Het voordeel van 228 euro premiekorting slaat dan om in een extra betaling uit eigen zak van 272 euro per jaar.

  • U kunt kiezen voor een collectieve verzekering via uw werk, een vakbond of een (patiënten)vereniging. De korting op de premie kan oplopen tot 10%. Maar gemiddeld is deze korting bijna 8%. Let op: deze korting geldt voor deelnemers aan de collectiviteit en de polis die daar bij hoort. Dus niet voor elke polis van uw zorgverzekeraar.

  • U kunt de basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering. Er zijn verschillende aanvullende pakketten. Voor een uitgebreid pakket betaalt u meer.

  • U kunt kiezen om uw premie in één keer voor het hele jaar te betalen. Zo bespaart u ook op uw premie. Het is ook mogelijk om per kwartaal of halfjaar te betalen. 

Rekenvoorbeelden

Tandartsverzekering


Nora heeft al jaren een basisverzekering (natura) en een dure aanvullende tandartsverzekering van 30 euro per maand. Met deze verzekering krijgt ze maximaal 1000 euro per jaar voor tandzorg vergoed. De tandartsverzekering geeft haar de zekerheid dat er bijvoorbeeld ook een kroon wordt vergoed. In 2016 had Nora geen kroon nodig maar wel een aantal nieuwe vullingen.

Kosten mondhygiënist € 225,-
Vergoeding mondhygiënist € 180,-
Eigen bijdrage voor de mondhygiënist van € 45,-

Kosten tandarts € 250,-
Vergoeding tandarts € 250,-

Aanvullende premie per jaar 12 X €30,- € 360,-

Zonder tandartsverzekering zou Nora (225 + 250 =) 475 euro moeten betalen. Dit jaar betaalt zij een eigen bijdrage voor de mondhygiëniste en haar premie. Dat is in totaal 405 euro. Met haar tandartsverzekering bespaarde Nora in 2016 dus € 70,- .

Voordeel aanvullende verzekering hangt af van zorggebruik


André heeft al jaren alleen een basisverzekering. Hij heeft geen aanvullende verzekering.
Jarenlang heeft hij ook geen extra zorg nodig gehad uit een aanvullende pakket. In 2016 kreeg hij een sportblessure, waarvoor hij naar de fysiotherapeut ging. Vier behandelingen bleken voldoende.
Kosten fysiotherapie in 2016 4 keer € 29,50 € 118,-
Deze kosten moet André zelf betalen, omdat hij geen aanvullende verzekering heeft.
Wat had een aanvullende verzekering hem kunnen besparen?
De jaarpremie voor een goedkope aanvullende verzekering met fysiotherapie is € 78,-
Hiermee had André in 2016 dus € 40,- kunnen besparen.

Goedkope polis kan duurder uitpakken


Michiel koos voor een goedkope budgetpolis. Hij regelt alles online en vindt dat geen probleem. In 2016 moest hij onverwacht vijf keer naar het ziekenhuis. Bovendien werd er een scan van zijn rug gemaakt. Het ziekenhuis werd vanuit zijn budgetpolis maar voor 80% vergoed, omdat er voor de budgetpolis geen contract was afgesloten met dit ziekenhuis.
Bijbetaling van 20% voor de zorg (totale kosten 1500 euro) € 300,-
Kostenbesparing door goedkope budgetpolis per jaar € 120,-

Uiteindelijk was Michiel met deze goedkope zorgverzekering 180 euro duurder uit dan met een iets duurdere polis, waarvoor het ziekenhuis wel gecontracteerd was. Michiel had ook kunnen kiezen voor een ziekenhuis met een contract met zijn zorgverzekeraar.

Informatiekaart

Deze kaart helpt u bij uw keuze. U ziet en leest hoe Nora haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven.

infokaart zorgv module


ZorgkaartNederland

zkn logoBekijk beoordelingen over zorgverzekeraars door consumenten op ZorgkaartNederland. Lees verder >>