Keuzes

Zorgverzekering kiezen

In november en december is het weer tijd om na te denken over de volgende vraag: word ik beter van een andere zorgverzekering? Waarom? Dat leest u in dit themadossier. Ook vindt u hier alle informatie om een weloverwogen keuze te maken.

Keuzes

De basisverzekering vergoedt voor iedereen dezelfde soorten zorg, zoals de huisarts en het ziekenhuis. Toch zijn er verschillen tussen de polissen. Iedere zorgverzekeraar biedt meerdere polissen voor de basisverzekering aan.

Welke keuzes heeft u?

 • U kunt kiezen voor een naturaverzekering of een restitutieverzekering. Bij een naturaverzekering koopt de zorgverzekeraar de zorg voor u in. U kiest dan uit ziekenhuizen en zorgverleners waar uw verzekeraar afspraken mee maakt. Zorgverzekeraars maken met verschillende ziekenhuizen en zorgverleners afspraken. Hierdoor heeft u vaak een ruime keuze. Bij een budgetverzekering is de keuze vaak beperkt. Als u naar een dokter of ziekenhuis wilt waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan dekt uw verzekering niet de hele rekening. 
  Bij een restitutieverzekering worden de zorgaanbieders van uw keuze voor 100% vergoed. Tenzij de zorgverlener een onredelijk hoge rekening stuurt. Dan vergoedt de verzekeraar het gangbare tarief dat in Nederland geldt. En dan zijn er ook nog combinatieverzekeringen, een mengvorm van een natura- en restitutieverzekering.
  De premie van een verzekering wordt door de zorgverzekeraar bepaald. Over het algemeen geldt dat restitutieverzekeringen duurder zijn dan naturaverzekeringen. Budgetverzekeringen zijn vaak goedkope naturaverzekeringen.
  Zorgverzekeraars bedenken zelf namen voor hun verzekeringen. Zo kan een naturaverzekering de ‘Alles verzorgd verzekering’ heten of ‘Zorg-op-maat-verzekering’. In de naam van de restitutieverzekering komt vaak ‘vrije keuze’ voor. Zorgverzekeraars geven op een Zorgverzekeringskaart Basisverzekering uitleg over ieder type verzekering voor de basisverzekering. 

 • U kunt kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro per jaar. Als u daarvoor kiest, betaalt u minder premie (de prijs van uw verzekering). Met een extra eigen risico van 500 euro, kunt u een korting op uw premie krijgen van gemiddeld 220 euro. Maar als u 885 euro of meer zorgkosten heeft, dan betaalt u 885 euro zelf. Het voordeel van 228 euro premiekorting slaat dan om in een extra betaling uit eigen zak van 272 euro per jaar.

 • U kunt de basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering. Er zijn verschillende aanvullende pakketten. Voor een uitgebreid pakket betaalt u meer.

 • U kunt kiezen voor een collectieve verzekering via uw werk, een vakbond, de gemeente of een (patiënten)vereniging. De korting op de premie van een basisverzekering kan oplopen tot 10%. Maar gemiddeld is deze korting 8%. De korting op de premie van een aanvullende verzekering kan meer zijn dan 10%. Let op: de collectiviteitskorting geldt voor deelnemers aan de collectiviteit en de verzekering die daar bij hoort. Dus niet voor elke verzekering van uw zorgverzekeraar.

 • U kunt kiezen om uw premie in één keervoor het hele jaar te betalen. Vaak krijgt u dan ook korting. Zo bespaart u ook op uw premie.


Rekenvoorbeelden

 

 

Informatiegids

keuzegidsOnze vernieuwde informatiegids helpt u begrijpen hoe alles rondom zorgverzekeringen werkt. Bekijk of download (pdf) >>

Informatiekaart

infokaart zorgv module

Deze kaart helpt u bij uw keuze. U ziet en leest hoe Nora haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven.


ZorgkaartNederland

zkn logoBekijk beoordelingen over zorgverzekeraars door consumenten op ZorgkaartNederland. Lees verder >>