Keuzes

Zorgverzekering kiezen

Iedereen zou zichzelf in november af moeten vragen: word ik beter van een andere zorgverzekering? Waarom? Dat leest u in dit themadossier. En u vindt hier alle informatie om een weloverwogen keuze te maken.

Keuzes

De basisverzekering vergoedt voor iedereen dezelfde soorten zorg, zoals de huisarts en het ziekenhuis. Toch zijn er verschillen tussen de polissen. Iedere zorgverzekeraar biedt meerdere polissen voor de basisverzekering aan.

Welke keuzes heeft u?

 • U kunt kiezen voor een naturaverzekering of een restitutieverzekering. Bij een naturaverzekering koopt de zorgverzekeraar de zorg voor u in. U kiest dan uit ziekenhuizen en zorgverleners waar uw verzekeraar afspraken mee maakt. Zorgverzekeraars maken met verschillende ziekenhuizen en zorgverleners afspraken. Hierdoor heeft u vaak een ruime keuze. Bij een budgetverzekering is de keuze vaak beperkt. Als u naar een andere dokter of ziekenhuis wilt, dekt uw verzekering niet de hele rekening.
  Bij een restitutieverzekering worden de zorgaanbieders van uw keuze voor 100% vergoed. Tenzij de zorgverlener een onredelijk hoge rekening stuurt. Dan vergoedt de verzekeraar het gangbare tarief dat in Nederland geldt. En dan zijn er ook nog combinatieverzekeringen, een mengvorm van een natura- en restitutieverzekering.
  De premie van een verzekering wordt door de zorgverzekeraar bepaald. Over het algemeen geldt dat restitutieverzekeringen duurder zijn dan naturaverzekeringen. Budgetverzekeringen zijn vaak goedkope naturaverzekeringen.
  Zorgverzekeraars bedenken zelf namen voor hun verzekeringen. Zo kan een naturaverzekering de ‘Alles verzorgd verzekering’ heten of ‘Zorg-op-maat-verzekering’. In de naam van de restitutieverzekering komt vaak ‘vrije keuze’ voor. Zorgverzekeraars geven op een Zorgverzekeringskaart Basisverzekering uitleg over ieder type verzekering voor de basisverzekering. 

 • U kunt kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro per jaar. Als u daarvoor kiest, betaalt u minder premie (de prijs van uw verzekering). Met een extra eigen risico van 500 euro, kunt u een korting op uw premie krijgen van gemiddeld 228 euro. Maar als u 885 euro of meer zorgkosten heeft, dan betaalt u 885 euro zelf. Het voordeel van 228 euro premiekorting slaat dan om in een extra betaling uit eigen zak van 272 euro per jaar.

 • U kunt de basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering. Er zijn verschillende aanvullende pakketten. Voor een uitgebreid pakket betaalt u meer.

 • U kunt kiezen voor een collectieve verzekering via uw werk, een vakbond, de gemeente of een (patiënten)vereniging. De korting op de premie van een basisverzekering kan oplopen tot 10%. Maar gemiddeld is deze korting 8%. De korting op de premie van een aanvullende verzekering kan meer zijn dan 10%. Let op: de collectiviteitskorting geldt voor deelnemers aan de collectiviteit en de verzekering die daar bij hoort. Dus niet voor elke verzekering van uw zorgverzekeraar.

 • U kunt kiezen om uw premie in één keer voor het hele jaar te betalen. Zo bespaart u ook op uw premie.


Rekenvoorbeelden

Tandartsverzekering


Nora heeft al jaren een basisverzekering (natura) en een dure aanvullende tandartsverzekering van 30 euro per maand. Met deze verzekering krijgt ze maximaal 1000 euro per jaar voor tandzorg vergoed. De tandartsverzekering geeft haar de zekerheid dat er bijvoorbeeld ook een kroon wordt vergoed. In 2016 had Nora geen kroon nodig maar wel een aantal nieuwe vullingen.
Kosten mondhygiënist € 225,-
Vergoeding mondhygiënist € 180,-
Eigen bijdrage voor de mondhygiënist van € 45,-

Kosten tandarts € 250,-
Vergoeding tandarts € 250,-

Aanvullende premie per jaar 12 X €30,- € 360,-
Zonder tandartsverzekering zou Nora (225 + 250 =) 475 euro moeten betalen. Dit jaar betaalt zij een eigen bijdrage voor de mondhygiëniste en haar premie. Dat is in totaal 405 euro. Met haar tandartsverzekering bespaarde Nora in 2016 dus € 70,- .

Voordeel aanvullende verzekering hangt af van zorggebruik


André heeft al jaren alleen een basisverzekering. Hij heeft geen aanvullende verzekering.
Jarenlang heeft hij ook geen extra zorg nodig gehad uit een aanvullende pakket. In 2016 kreeg hij een sportblessure, waarvoor hij naar de fysiotherapeut ging. Vier behandelingen bleken voldoende.
Kosten fysiotherapie in 2016 4 keer € 29,50 € 118,-
Deze kosten moet André zelf betalen, omdat hij geen aanvullende verzekering heeft.
Wat had een aanvullende verzekering hem kunnen besparen?
De jaarpremie voor een goedkope aanvullende verzekering met fysiotherapie is € 78,-
Hiermee had André in 2016 dus € 40,- kunnen besparen.

Goedkope polis kan duurder uitpakken


Michiel koos voor een goedkope budgetpolis. Hij regelt alles online en vindt dat geen probleem. In 2016 moest hij onverwacht vijf keer naar het ziekenhuis. Bovendien werd er een scan van zijn rug gemaakt. Het ziekenhuis werd vanuit zijn budgetpolis maar voor 80% vergoed, omdat er voor de budgetpolis geen contract was afgesloten met dit ziekenhuis.
Bijbetaling van 20% voor de zorg (totale kosten 1500 euro) € 300,-
Kostenbesparing door goedkope budgetpolis per jaar € 120,-

Uiteindelijk was Michiel met deze goedkope zorgverzekering 180 euro duurder uit dan met een iets duurdere polis, waarvoor het ziekenhuis wel gecontracteerd was. Michiel had ook kunnen kiezen voor een ziekenhuis met een contract met zijn zorgverzekeraar.

 

 

Banner 300px

 

Informatiegids

keuzegidsOnze vernieuwde informatiegids helpt u begrijpen hoe alles rondom zorgverzekeringen werkt. Bekijk of download (pdf) >>

Informatiekaart

infokaart zorgv module

Deze kaart helpt u bij uw keuze. U ziet en leest hoe Nora haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven.


ZorgkaartNederland

zkn logoBekijk beoordelingen over zorgverzekeraars door consumenten op ZorgkaartNederland. Lees verder >>