Denk goed na voor je een goedkope zorgverzekering neemt

'Denk goed na wat je doet als je later dit jaar bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering gaat voor een goedkope polis, een zogenaamde budgetpolis. Je hebt dan kans dat je in ziekenhuizen een deel van de zorg niet krijgt vergoed en dus zelf honderden euro’s moet bijbetalen.'

Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie Nederland in reactie op een uitspraak van de rechter in een conflict van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch en een patiënt. De patiënt had een goedkope budgetpolis bij Zekur. Die zorgverzekeraar was door het ziekenhuis niet gecontracteerd, zodat mensen met zo’n polis zelf moeten opdraaien voor de ziekenhuisrekening.

Vraag altijd of je zorgverlener door jouw verzekering wordt vergoed

Het ziekenhuis meldt dat ook op de website en geeft nieuwe patiënten ook informatie waaruit dat blijkt. Toch liet de vrouw zich behandelen in het ziekenhuis. Omdat ze de rekening niet betaalde kwam de zaak bij de rechter. Die oordeelde dat de vrouw had kunnen weten dat haar polis niet genoeg was voor het ziekenhuis. Het staat duidelijk op de website en patiënten worden voor behandeling nog eens daarop gewezen. De vrouw moet de rekening dus betalen.

Dianda Veldman: “Zonder direct op deze zaak in te gaan, wil ik wel zeggen dat mensen echt goed moeten nadenken voor ze een budgetpolis nemen. En als je zo’n polis hebt, zoek dan goed uit of het ziekenhuis of de zorgverlener van jouw voorkeur wel een contract heeft met de verzekeraar die deze polis verkoopt. Want voor je het weet loop je tegen hoge kosten op.

Wij hebben met zorgverzekeraars en zorgverleners net afgesproken in het Integraal Zorgakkoord dat de patiënt vóór aanvang van de behandeling informatie krijgt over de vraag of de zorgverlener is ingekocht door een verzekeraar. Dat is hier gebeurd, en toch gaat het nog mis. Dat is triest en dat moeten we echt zoveel mogelijk voorkomen. Vraag als patiënt dus ook altijd of je zorgverlener wel door jouw verzekering wordt vergoed. Dat voorkomt later heel veel leed.”

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!