Bewust kiezen

Zorgverzekering

Wat voor soort verzekeringen zijn er? Welke zorgkosten worden vergoed en wanneer moet u zelf (bij)betalen? Dit themadossier geeft daar informatie over. Ook verwijzen we naar hulpmiddelen om een keuze voor een nieuwe zorgverzekering te maken en andere informatie te vinden.

Bewust kiezen

De basisverzekering vergoedt voor iedereen dezelfde soorten zorg, zoals de huisarts en het ziekenhuis. Toch zijn er verschillen tussen de polissen. Iedere zorgverzekeraar biedt meerdere polissen voor de basisverzekering aan.

Welke keuzes heeft u?

 • U kunt kiezen voor een naturaverzekering of een restitutieverzekering.

  Bij een naturaverzekering koopt de zorgverzekeraar de zorg voor u in. U kiest dan uit ziekenhuizen en zorgverleners waar uw verzekeraar afspraken mee maakt. Zorgverzekeraars maken met verschillende ziekenhuizen en zorgverleners afspraken over de kwaliteit en prijs van de zorg. Hierdoor heeft u vaak een ruime keuze. Bij een budgetverzekering is de keuze vaak beperkt. Als u naar een dokter of ziekenhuis wilt waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft, dan dekt uw verzekering niet de hele rekening. 

  Bij een restitutieverzekering worden de zorgaanbieders van uw keuze voor 100% vergoed. Tenzij de zorgverlener een onredelijk hoge rekening stuurt. Dan vergoedt de verzekeraar het gangbare tarief dat in Nederland geldt. En dan zijn er ook nog combinatieverzekeringen, een mengvorm van een natura- en restitutieverzekering.

  Een ander verschil tussen naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen is de premie. Over het algemeen geldt dat restitutieverzekeringen duurder zijn dan naturaverzekeringen. Budgetverzekeringen zijn vaak goedkope naturaverzekeringen.

  Zorgverzekeraars bedenken zelf namen voor hun verzekeringen. Zo kan een naturaverzekering de ‘Alles verzorgd verzekering’ heten of ‘Zorg-op-maat-verzekering’. In de naam van de restitutieverzekering komt vaak ‘vrije keuze’ voor. Weten wat voor soort verzekering u heeft? Zorgverzekeraars geven op Zorgverzekeringskaart een korte uitleg over al hun basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen.  

 • U kunt kiezen voor een extra vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro per jaar. Als u daarvoor kiest, betaalt u minder premie (de prijs van uw verzekering). Met een extra eigen risico van 500 euro, kunt u een korting op uw premie krijgen van gemiddeld 220 euro. Maar als u 885 euro of meer zorgkosten heeft, dan betaalt u 885 euro zelf. Het voordeel van 228 euro premiekorting slaat dan om in een extra betaling uit eigen zak van 272 euro per jaar.

 • U kunt de basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekeringen/of tandartsverzekering. Er zijn verschillende aanvullende pakketten. Voor een uitgebreid pakket betaalt u meer.

 • U kunt kiezen voor een collectieve verzekeringvia bijvoorbeeld uw werk, een vakbond, de gemeente of een (patiënten)vereniging. De korting op de premie van een basisverzekering is vanaf 2020 maximaal 5 procent. De korting op de premie van een aanvullende verzekering kan meer zijn dan 5 procent. Let op: de collectiviteitskorting geldt voor deelnemers aan de collectiviteit en de verzekering die daar bij hoort. Dus niet voor elke verzekering van uw zorgverzekeraar.

  Verschillende patiëntenorganisaties bieden een collectieve zorgverzekering aan, zoals bijvoorbeeld de Harteraad of Diabetesvereniging Nederland. Als u lid bent van een patiëntenorganisatie, kunt u bij uw patiëntenvereniging navragen of zij ook een collectieve zorgverzekering aanbieden.

 • U kunt kiezen om uw premie in één keer voor het hele jaar te betalen. Vaak krijgt u dan ook korting. Zo bespaart u ook op uw premie.

Rekenvoorbeelden

Nog twee punten waar u op kunt letten:

 • Past uw verzekeraar bij het vergoeden van medicijnen voorkeursbeleid toe? U krijgt dan in eerste instantie alleen het medicijn vergoed dat door uw zorgverzekeraars is aangewezen als voorkeursmedicijn. Informatie hierover vindt u ook op de zorgverzekeringskaart van uw verzekering.
 • Welke communicatie past bij u? Sommige zorgverzekeraars regelen veel via internet, bieden verschillende apps. Maar als je belt, dan moet je betalen. Andere zorgverzekeraars bieden juist gratis telefonische advies en uitleg.

 

Informatiegids

keuzegidsOnze vernieuwde informatiegids helpt u begrijpen hoe zorgverzekeringen werken. 

Informatiekaart

infokaart zorgv module

Deze kaart helpt u bij uw keuze. U ziet en leest hoe Nora haar zorgverzekering kiest. Alle stappen worden duidelijk beschreven.

 

Kennisbank

U kunt direct in onze kennisbank zoeken naar veelgestelde vragen over Zorgverzekeringen