Samen Beslissen gebeurt vaak, maar het kan nog beter in de spreekkamer

Het overgrote deel van de mensen die contact hebben met huisarts of medisch specialist wil Samen Beslissen over de vraag of en zo ja welke zorg nodig is. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder ruim zevenduizend mensen.

Van hen maakten bijna 3.500 mensen in de afgelopen twee jaar een situatie mee waarin over zorg moest worden beslist. De Patiëntenfederatie constateert op basis van het onderzoek dat er grote stappen worden gezet rondom Samen Beslissen, maar dat er tegelijk nog veel kan verbeteren. Zo zegt een op de vijf dat hij of zij niet bij de keuze voor behandeling of zorg is betrokken.

Aantal stappen

Voor Samen Beslissen moet een aantal stappen worden gezet. De zorgverlener moet de patiënt alle mogelijkheden voorleggen en moet de voordelen en nadelen daarvan bespreken. De persoonlijke situatie en wensen van de patiënt moeten worden besproken, en dan moet op basis van al die factoren door zorgverlener en patiënt een behandelkeuze worden gemaakt. Alleen dan is er sprake van Samen Beslissen.

Iets meer dan de helft van de deelnemers kreeg verschillende mogelijkheden voorgelegd (51%), de andere helft niet. Terwijl er vrijwel altijd meer keuzes zijn. Bijvoorbeeld niets doen of afwachten.

Nadelen en risico's onvoldoende besproken

De voordelen, nadelen en risico’s van de verschillende mogelijkheden zijn meestal ruim voldoende of voldoende besproken. Toch werden in 11% van de gevallen de nadelen en risico’s onvoldoende besproken. Een belangrijk onderdeel van Samen Beslissen is het bespreken van de persoonlijke situatie en de wensen van de patiënt en welke zorg daar het beste bij past. Daar is niet altijd (13%) of soms alleen gedeeltelijk (23%) over gesproken.

De Patiëntenfederatie onderstreept het belang van de activiteiten die nodig zijn om van Samen Beslissen een vanzelfsprekendheid te maken. Daarom neemt zij het voortouw bij de verdere ontwikkeling van de campagne Betere zorg begint met een goed gesprek: het beschikbaar en vindbaar maken van betrouwbare behandelkeuzehulpen, en het toegankelijker maken van Samen Beslissen voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!