Ga naar main content
  • Digitale zorg

Digitale zorg

Begin main content

Digitale zorg kan je ondersteunen bij je gezondheid. We noemen dit ook wel e-health. Een voorbeeld hiervan is een beeldbelafspraak met je huisarts via je laptop, tablet of mobiel. Of een slimme app om je conditie te verbeteren of je bloedglucose bij te houden. Maar ook digitale hulpmiddelen waardoor je langer thuis kunt wonen vallen onder e-health. 

Voorbeelden van digitale zorg zijn:  

  • een afspraak met je arts via beeldbellen: e-consult;  
  • therapie bij de psycholoog via een beveiligde omgeving op internet;  
  • de arts die je volgt op afstand: thuismonitoring; 
  • meetapparatuur zoals een bloeddrukmeter met een bijbehorende app. De meetresultaten stuur je direct door naar je arts. 

Veelgestelde vragen

  • Bekijk hier tips en handvatten om het samen met je arts te hebben of digitale zorg wat voor jou kan zijn: 
    Samen beslissen over digitale zorg - handreiking voor de patiënt

    Ook is er een handreiking voor zorgverleners die je hieronder kunt bekijken:  
    Samen beslissen over digitale zorg - handreiking voor zorgverleners 

  • Een persoonlijke gezondheidsomgeving oftewel PGO is een app of website waarin je jouw medische gegevens verzamelt. Bijvoorbeeld je gegevens over de medicijnen die je gebruikt. Of een verslag van een huisartsbezoek. Ook kun je gegevens toevoegen die je zelf meet, zoals je bloeddruk of je gewicht. 

    Voordelen van een PGO: 

    • Alle gegevens over je gezondheid op één online plek 
    • Je hebt zelf grip op jouw gegevens 
    • Je maakt in je PGO veilig verbinding met je zorgverlener(s) 
    • Je kiest een PGO die bij jou past 
  • Je zorgverlener is verplicht een medisch dossier van jou aan te leggen en bij te houden. Er staan gegevens in over je behandeling. Bijvoorbeeld onderzoekuitslagen, röntgenfoto’s, verwijsbrieven, medicijnen die je slikt, jouw aandoening. Zo ontstaat een beeld van je actuele gezondheidssituatie. Je hebt het recht om online je dossier in te zien. Vaak gaat dit via het patiëntenportaal van de zorgverlener. Je kunt  je medische gegevens van meerdere zorgverleners ook ophalen in via je eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). De overheid werkt daarnaast aan de bouw van 'Mijn Gezondheidsoverzicht’. 

  • Een consult op afstand kan in plaats komen van een consult in de behandelkamer. Vaak kost een consult op afstand net zoveel als een afspraak in de spreekkamer. Zie voor meer informatie de Factsheet Vergelijking fysieke consulten en consulten op afstand:

    Factsheet fysieke consulten en consulten op afstand

  • Bij ieder zorgverlener kun je via de mijn-omgeving toegang krijgen tot (delen van) je medische dossier. Je zorgverlener of zorginstelling kiest daarvoor zelf een systeem uit. Je kunt via de website van de zorgverlener op een veilige manier inloggen.

    Als je met meerdere zorgverleners te maken hebt, wil je graag overzicht over je medische gegevens. Je wilt zelf de baas zijn over die gegevens. Dan kan met een persoonlijke gezondheidsomgeving, een PGO.

    Zo'n persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kies je zelf. Je kunt hier vervolgens zelf gegevens uit de verschillende medische dossiers van meerdere zorgverleners binnen halen. Ook kun je gegevens toevoegen die je zelf meet, zoals je bloeddruk of je gewicht. Het voordeel van een PGO is dat je alles op één plek hebt staan. 

    Alle informatie over PGO's vind je op www.pgo.nl. Kom je er niet uit of heb je nog vragen? Neem dan contact op met het PGO-informatiepunt via het telefoonnummer 085-3034959 of pgo@helpdeskdigitalezorg.nl.

  • Elektronische uitwisseling van gegevens via het Landelijk Schakelpunt (LSP) is nog niet in alle regio's mogelijk. Dit komt omdat nog niet alle computersystemen van zorgverleners hiervoor zijn toegerust. Het kan zijn dat jouw huisarts of apotheek wel met de voorbereidingen bezig is, maar dat je er nog niets van merkt. Je kunt dit ook bij hen navragen.

  • De Helpdesk Digitale Zorg is hierin gespecialiseerd: Home – Helpdesk Digitale Zorg 

'Ik ging ervan uit dat de dokters van elkaar wisten wat ze met mij hebben gedaan'. Tijdens een al eerder geplande controle, een paar weken na haar vijfde operatie, bleek dat haar eigen cardioloog in het plaatselijke ziekenhuis niet op de hoogte was dat ze al geopereerd was. Volgens het ziekenhuis waar ze was geopereerd had ze een brief moeten afgeven bij haar huisarts en cardioloog. ‘Ik dacht dat dit allemaal digitaal zou gaan. Het kan toch niet zo zijn dat de patiënt de postbode is?’

Joke

Ontdek welke apps jou kunnen helpen bij het omgaan met je gezondheid met onze DigitaleZorgGids.

Andere vragen over digitale zorg? 

Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn