Zorg thuis en langer thuis
Als mensen verpleging en verzorging thuis nodig hebben, is het belangrijk dat ze kunnen kiezen voor hulp die past bij hun persoonlijke leefsituatie. Ze moeten weten dat ze een keuze hebben en voldoende informatie hebben om te kunnen kiezen. De Patiëntenfederatie Nederland brengt het belang van informatie over kwaliteit, keuze-informatie, samen beslissen en meer gecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging onder de aandacht.
-
Nieuws
-
Nieuws
Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
14 mei 2020
Langer thuis
Met het programma Langer Thuis wil de Rijksoverheid ouderen helpen zelfstandig oud te worden in hun vertrouwde omgeving met een goede kwaliteit van leven. In dit programma werken 21 partners samen. Patiëntenfederatie Nederland zet zich in het programma Langer Thuis in voor het vergroten van de regie van ouderen en mantelzorgers over wonen, leven en gezondheid.
Mijnkwaliteitvanleven.nl speelt een rol binnen dit programma. Het landelijk initiatief laat zien waar goede zorg om draait en vergroot de regie en zelfstandigheid van mensen door ze te helpen hun situatie in beeld te brengen. Via de website kunnen mensen zich aanmelden voor het invullen van een vragenlijst die ingaat op verschillende levensgebieden. De uitkomsten op landelijk en lokaal niveau bieden beleidsmakers in de zorg informatie over wat goed gaat en wat beter kan. Ook gebruikt het RIVM de geanonimiseerde data voor de Monitor Langer Thuis.
-
Mijnkwaliteitvanleven.nl is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met MantelzorgNL, Per Saldo, Zorgbelang, KBO-PCOB, NOOM en Ieder(in).
-
Het programma Langer Thuis heeft als doel dat ouderen in hun eigen omgeving zelfstandig oud kunnen worden, met een goede kwaliteit van leven. Op deze site is alle informatie over het programma te vinden.
Kwaliteit
In 2019 is door de stuurgroep kwaliteitskader wijkverpleging het kwaliteitskader wijkverpleging opgesteld. Patientenfederatie Nederland neemt deel aan de stuurgroep die werkt aan de PREM wijkverpleging en ontwikkelen van nieuwe indicatoren.
PREM wijkverpleging
PREMs (Patient Reported Experience Measures) zijn vragenlijsten die gaan over de ervaring en beleving van de patiënt met de zorgaanbieder. Bijvoorbeeld op het gebied van informatieverstrekking, bejegening, inspraak en nazorg. Patiëntenfederatie Nederland zorgt dat het cliëntperspectief is geborgd zodat de vragen aansluiten bij wat mensen belangrijk vinden. Momenteel wordt de PREM uitgevraagd door zorgaanbieders en er zijn afspraken gemaakt over het publiceren van ingevulde PREM’s op ZorgkaartNederland, de grootste ervaringswebsite van de Nederlandse gezondheidzorg.
Indicatoren
In 2020 ontwikkelt de Stuurgroep Kwaliteitskader Wijkverpleging drie nieuwe indicatoren voor de wijkverpleging. De Patientenfederatie zorgt voor de ontwikkeling van deze indicatoren en borgt het perspectief van de cliënt.
Keuze-informatie
Het is belangrijk dat mensen een bewuste keuze kunnen maken voor een zorgaanbieder en dat er keuze-informatie is.
-
pdf, 198 kB
In zes stappen naar de hulp die je nodig hebt.
-
pdf, 433 kB
-
pdf, 505 kB
Deze folder helpt bij de voorbereiding op het gesprek met de wijkverpleegkundige. Ook kun je lezen wat je daarna moet doen om zorg te krijgen.
-
Voor mensen die zoeken naar verpleging en verzorging thuis. Ze vinden hier aanbieders in de regio en ervaringen van mensen met de zorgaanbieder.
-
ZorgkaartNederland is de ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Hier delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website helpt mensen een keuze te maken voor een thuiszorgaanbieder die het beste past bij hun wensen.
Samen beslissen
Met partners uit de wijkverpleging maakt de Patiëntenfederatie keuze-informatie en een keuzehulp voor de wijkverpleging. Daarnaast zijn er pilots waarbij samen beslissen met Mijnkwaliteitvanleven.nl vorm wordt gegeven.
-
Patiëntenfederatie Nederland vindt dat samen beslissen de basis is van goede zorg. De patiënt en zorgverlener zoeken samen naar de best passende zorg.
Gecontracteerde zorg
In de wijkverpleging zijn er veel verschillende zorgaanbieders, onder wie ongecontracteerde zelfstandigen zonder personeel. Om het aantal aanbieders die een contract hebben met een verzekeraar te verhogen, zijn er afspraken gemaakt in het Hoofdlijnakkoord Wijkverpleging. Met als doel wildgroei aan zorgverleners in de wijkverpleging te beperken en het aantal gecontracteerde zorgverleners te vergroten. Wanneer meer zorgaanbieders een contract met een zorgverzekeraar hebben, kunnen verzekeraars voldoende en gevarieerd zorgaanbod inkopen. Zo kan voor alle verzekerden de toegang tot kwalitatief goede zorg blijven.
Transparantie
-
Iedereen moet zorginstellingen kunnen vergelijken en de instelling kiezen die het beste past bij zijn of haar wensen.
Ervaringen

Het regelen van zorg is iets waar je langzaam inrolt, heb ik gemerkt. Ik kreeg er al mee te maken toen mijn man ziek werd Externe link: mijnkwaliteitvanleven.nl

Mijn man Frans (72) was iemand die alles kon. Nu heeft hij overal hulp bij nodig, als gevolg van een zeldzaam parkinsonisme Externe link: mijnkwaliteitvanleven.nl

Om mijzelf als mantelzorger van mijn vrouw Martina (86) te ondersteunen, schakel ik zowel via de Wmo als particulier hulp in Externe link: mijnkwaliteitvanleven.nl
Nieuwsberichten
-
Nieuws
Kwaliteit van leven opnieuw krappe voldoende
14 mei 2020
-
Nieuws
Zie patiënt niet over het hoofd bij financiering wijkverpleging
20 februari 2020
-
Nieuws
Maak geen nieuw beleid op basis van oude cijfers
9 september 2019
-
Nieuws
-
Nieuws
Kamerbrieven en onderzoeken
Zorg voor zorgvuldige monitoring afspraken hoofdlijnakkoord
De minister heeft het plan om het wetsvoorstel Bevorderen Contracteren naar de Tweede Kamer te sturen. Met deze wetswijziging kan de overheid de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg vaststellen. Dit heeft gevolgen voor de vergoeding die verzekerden krijgen. Deze wetswijziging beperkt de vrijheid om zelf je zorgverlener te kunnen uitzoeken nu er een financiële prikkel wordt gegeven en is in dit stadium voorbarig.
-
pdf, 108 kB
Januari 2017
Thuiswonende ouderen hebben last van slechte communicatie zorgverleners
Ouderen die nog zelfstandig thuis wonen, maar wel zorg of ondersteuning krijgen, vinden de samenwerking tussen zorgverleners vaak niet goed. Meer dan een op de drie vindt de onderlinge afstemming redelijk, matig of slecht, schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer.
-
pdf, 105 kB
September 2019
Uit regelmatig onderzoek onder ouderen en mantelzorgers die zorg en/of ondersteuning krijgen, komen verbeterkansen voor het huidige beleid voor Langer thuis naar voren. Dit wordt onder de aandacht gebracht bij de Tweede Kamer.
-
pdf, 284 kB
3 juli 2018
Kwaliteit en keuze informatie verpleging en verzorging thuis
Dit rapport gaat over wat mensen die verpleging en verzorging thuis (Zvw) ontvangen belangrijk vinden. Wat verstaan zij onder kwaliteit en aan welke keuze-informatie hebben zij behoefte?
-
pdf, 283 kB
Dit rapport gaat over wat mensen die verpleging en verzorging thuis (Zvw) ontvangen belangrijk vinden. Wat verstaan zij onder kwaliteit en aan welke keuze-informatie hebben zij behoefte?