Zorg thuis en langer thuis
Als mensen verpleging en verzorging thuis nodig hebben, is het belangrijk dat ze kunnen kiezen voor hulp die past bij hun persoonlijke leefsituatie. Ze moeten weten dat ze een keuze hebben en voldoende informatie hebben om te kunnen kiezen. Patiëntenfederatie Nederland brengt het belang van informatie over kwaliteit, keuze-informatie, samen beslissen en meer gecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging onder de aandacht.
Reactie op plannen afschaffing abonnementstarief in de Wmo
In de Voorjaarsnota staat dat het kabinet van plan is het abonnementstarief in de Wmo af te schaffen. In plaats daarvan wordt de inkomensafhankelijke eigen bijdrage weer ingevoerd, waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de vormgeving zoals die voorheen was met oog voor inkomenseffecten en het beroep dat wordt gedaan op de Wmo. De inkomensafhankelijke eigen bijdrage zal gelden voor alle Wmo-voorzieningen: huishoudelijke hulp, ondersteuning thuis, dagbesteding, hulpmiddelen en woningenaanpassingen. Dit levert het Rijk een structurele besparing op van 100 miljoen euro. Cliënten-, patiënten-, ouderen- en mantelzorgorganisaties zijn zeer bezorgd over deze bezuiniging. Lees hieronder onze gezamenlijke brief aan de Kamer.
-
pdf, 627 kB
-
pdf, 102 kB
Tien uitgangspunten voor toekomstbestendige ouderenzorg
‘Een toekomstbestendig plan voor de ouderenzorg’, dat is wat de politieke partijen die een nieuw kabinet willen vormen gaan ontwikkelen. Maar iets ontwikkelen is niet nodig, het toekomstbestendige plan is er al. In tien uitgangspunten hebben de dertien landelijke organisaties die betrokken en begaan zijn met de zorg voor ouderen beschreven wat er anders kan, omdat het anders moet. Een nieuw kabinet moet hier direct mee aan de slag, zo vinden de dertien landelijke vertegenwoordigers van ouderen, patiënten en cliënten, mantelzorgers, werknemers, zorgprofessionals en zorgorganisaties.
-
Nieuws
Dialoognota Ouder Worden 2020 - 2040
Onze toekomstvisie; meer mens, minder patiënt is uitgangspunt voor onze reactie op deze dialoognota. De titel van onze toekomstvisie vat precies samen waar het voor ons in de kern om gaat. Dé oudere bestaat niet. Maar we streven wel allemaal naar een goed en betekenisvol leven. Dat is ons punt van vertrek én aankomst in deze reactie. Eerst gaan we in op de voor ons belangrijke uitgangspunten. Dit doen we aan de hand van de vijf toekomstbeelden uit onze visie. Vervolgens beschrijven we onze aandachtspunten bij de dialoognota. Als laatste benoemen we onze criteria voor het toetsen van beleidsopties.
-
De focus van deze nota ligt op ouder worden en ouderenzorg in de wijk en verpleeghuis. Dus op wat de oudere zelf kan en doet in de eigen omgeving of zorgomgeving.
-
pdf, 155 kB
-
Mijnkwaliteitvanleven.nl is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met MantelzorgNL, Per Saldo, Zorgbelang, KBO-PCOB, NOOM en Ieder(in).
Keuze-informatie
Het is belangrijk dat mensen een bewuste keuze kunnen maken voor een zorgaanbieder en dat er keuze-informatie is.
-
pdf, 198 kB
In zes stappen naar de hulp die je nodig hebt.
-
pdf, 433 kB
-
pdf, 505 kB
Deze folder helpt bij de voorbereiding op het gesprek met de wijkverpleegkundige. Ook kun je lezen wat je daarna moet doen om zorg te krijgen.
-
Voor mensen die zoeken naar verpleging en verzorging thuis. Ze vinden hier aanbieders in de regio en ervaringen van mensen met de zorgaanbieder. Kijk op onderstaande pagina bij de keuzehulp Wijkverpleging.
-
ZorgkaartNederland is de ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Hier delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website helpt mensen een keuze te maken voor een organisatie wijkverpleging die het beste past bij hun wensen.
Samen beslissen
Met partners uit de wijkverpleging maakt de Patiëntenfederatie keuze-informatie en een keuzehulp voor de wijkverpleging. Daarnaast zijn er pilots waarbij samen beslissen met Mijnkwaliteitvanleven.nl vorm wordt gegeven.
-
Patiëntenfederatie Nederland vindt dat samen beslissen de basis is van goede zorg. De patiënt en zorgverlener zoeken samen naar de best passende zorg.
Internetconsultatie Wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering
Het wetsvoorstel bevorderen zorgcontractering raakt keuzemogelijkheden voor patiënten in de zorg. Voor Patiëntenfederatie Nederland telt dat alle patiënten recht hebben op optimale zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg als het nodig is. Ongeacht de vraag wie die zorg geeft en waar. Geef patiënten een ruime en gevarieerde keuze uit zorg van goede kwaliteit, transparantie over de kwaliteit van de zorg en goede voorlichting over contractering. En biedt patiënten die dat willen, ruimte om zorg van ongecontracteerde zorgverleners te ontvangen.
-
pdf, 140 kB
Ontwikkeling van herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging
-
Onderzoek naar de ontwikkeling van herkenbaarheid en aanspreekbaarheid (H&A) van de wijkverpleging van 2021 tot en met 2023 en naar wat er nodig is om deze ontwikkeling verder te brengen. Het gaat onder onder andere over hoe cliënten en hun naasten dit ervaren en hoe dit in de regio gaat.
Transparantie
-
Iedereen moet zorginstellingen kunnen vergelijken en de instelling kunnen kiezen en vinden die het beste past bij zijn of haar wensen.
Ervaringen
Nieuwsberichten
-
Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt: 1 op de 5 patiënten mijdt zorg door kosten
9 augustus 2023
Ruim 1 op de 5 mensen uit ons Zorgpanel heeft in 2022 zorg gemeden of uitgesteld omdat ze het niet kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie naar de (stapeling van) zorgkosten onder mensen die zorg nodig hebben. Aan het onderzoek deden 9.219 mensen mee.
-
De informatie vanuit verzekeraars en zorgaanbieders richting patiënten over welke zorg in welke polis vergoed wordt, schiet tekort. Dat concludeert Patiëntenfederatie Nederland na een onderzoek onder ruim 12.000 respondenten uit haar Zorgpanel: “Het is voor veel patiënten een black box om tot de juiste informatie te komen, met soms onverwachte zorgkosten tot gevolg. Voorbeelden daarvan zijn er inmiddels eindeloos,” aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland.