Palliatieve zorg: Psychosociale begeleiding en begeleiding bij levensvragen
Ziekte en sterven zijn ingrijpende gebeurtenissen. De meeste mensen kunnen daar goed mee omgaan, al dan niet samen met hun naasten. Sommige mensen vinden het prettig om hierbij hulp te krijgen. Voor zichzelf of juist voor naasten. Is dat bij jou het geval, dan kun je om hulp vragen.
Psychosociale begeleiding en begeleiding bij levensvragen kun je krijgen van een gespecialiseerde zorgverlener. Zoals een maatschappelijk werker, geestelijk verzorger, psycholoog en psychiater. Zij bieden een luisterend oor en hebben aandacht voor jou als mens, voor jouw verdriet, voor de zorgen van je naasten en je zorgen over de toekomst van je naasten. Deze begeleiding kan jou en je naasten helpen om beter met de situatie te leren omgaan.
Ook voor goede begeleiding is het belangrijk dat zorgverleners weten wat jij en je naasten belangrijk vinden. En wat je nodig hebt. Zij weten dit alleen als je dit vertelt. Praat hierover met je dokter of verpleegkundige. Vertel bijvoorbeeld:
- wat maakt jou boos, verdrietig, angstig en blij?
- wat is jouw eventuele geloof of levensovertuiging? Wat betekent dat voor je?
- zijn er bepaalde gebruiken of rituelen die voor jou belangrijk zijn?
- wat is voor jou belangrijk?
- vroeger, toen er nog geen ernstige problemen met je gezondheid waren
- nu je niet meer beter wordt
- straks, bij je afscheid en sterven
- heb je vragen over de zin van het leven? Bijvoorbeeld ‘waarom overkomt mij dit?’ Of vragen over lijden en dood, over schuld en schaamte, over vergeving. Over vrijheid en verantwoordelijkheid, hoop en wanhoop, over liefde en vreugde.
- wat is nu van waarde voor jou? Denk aan de relatie tot jezelf en de relatie tot je naasten. Je cultuur, je normen en waarden, het leven zelf en je spiritualiteit of geloofsovertuiging.
- Moet er nog iets gebeuren? Is er nog iets nodig? Iets dat ervoor kan zorgen dat je meer innerlijke rust ervaart?