Wilsverklaringen: Wat doe je met je schriftelijke wilsverklaring?
Heb je een schriftelijke wilsverklaring? Neem een kopie daarvan mee naar je dokter en bespreek samen de inhoud. De dokter kan dan doorvragen wat je precies bedoelt, aangeven welke behandelwensen wel of niet mogelijk zijn en passen bij jouw gezondheidssituatie.
Bij een schriftelijk euthanasieverzoek zijn de volgende aandachtspunten belangrijk in het gesprek met je dokter:
- In welke situatie zou je euthanasie willen?
- Wat is voor jou ondraaglijk lijden en waarom is dat zo? Heb je dit lijden in je eigen omgeving meegemaakt?
Bespreek je wensen ook regelmatig met je vertegenwoordiger en naasten. Doe dat ook als je nog niet heel kwetsbaar of ziek bent.
Jouw inzichten over gewenste of ongewenste behandelingen kunnen veranderen. Bespreek het met de dokter als je je wilsverklaring aanpast. De dokter legt dit vast in je medisch dossier en voegt daar je aangepaste wilsverklaring aan toe. Zo voorkom je dat de dokter of je vertegenwoordiger gaat twijfelen over dat wat je hebt opgeschreven nog steeds bij je past.
Met jouw toestemming geeft de dokter jouw wensen over je medische behandeling door aan de andere dokters. Bijvoorbeeld als je vanuit het ziekenhuis naar huis gaat, of naar een verpleeghuis of hospice.
Verander je van huisarts? Ook dan draagt je huisarts, met jouw toestemming, je medisch dossier over aan je nieuwe huisarts. Met daarin ook opgenomen je medische wensen uit je wilsverklaring. Dat is ook zo als je gaat wonen in een instelling zoals een verpleeghuis of een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar dan verandert er veel in jouw situatie. Het is daarom verstandig om bij kennismaking al te benoemen dat je een wilsverklaring hebt en te vragen of je hierover kan spreken met de dokter van de instelling.