Zorgkosten
Ziek zijn is duur. We hebben het hier over de zorgkosten. Zeker als je een chronische aandoening hebt, ben je al snel elk jaar meteen je eigen risico kwijt. Daarnaast moet je vaak nog eigen bijdragen betalen voor bijvoorbeeld medicijnen of hulpmiddelen. Dan heb je het al snel over stapeling van zorgkosten. Vooral mondzorg en fysiotherapie worden vaak gemeden. Als je veel zorgkosten hebt, heeft dit gevolgen voor andere financiële keuzes die je in je leven moeten maken. En dat heeft dan weer gevolgen voor je gezondheid en ook je kwaliteit van leven. De helft van de mensen die te maken hebben met stapeling van zorgkosten, zegt dat ze hierdoor weleens iets moeten laten of anders moeten doen. Denk dan aan besparen op huishouden of erop uitgaan.

Veelgestelde vragen
-
De rekening van het ziekenhuis aan je zorgverzekeraar is gebaseerd op diagnose-behandelcombinaties (dbc). Daarin zijn kosten opgenomen van onder andere het stellen van de diagnose, de behandeling en controles. Bij de start opent het ziekenhuis een DBC. Een dbc staat maximaal 120 dagen open. Is de behandeling dan nog niet klaar? Dan opent het ziekenhuis een vervolg-dbc. De startdatum van de vervolg-dbc sluit altijd direct aan op de einddatum van de vorige dbc. Dat gaat net zolang door totdat je behandeling helemaal klaar is. Na afloop van elke dbc stuurt het ziekenhuis een rekening.
Zo kan het zijn dat je voor één behandeling meerdere rekeningen krijgt. Iedere rekening telt mee voor je eigen risico, totdat je het maximum bedrag voor dat jaar hebt bereikt. De startdatum van de dbc is bepalend. Start de eerste dbc in 2024 en een vervolg-dbc in 2025? Dan tellen de kosten van de eerste dbc mee voor het eigen risico in 2024, en de kosten van de vervolg-dbc tellen mee voor eigen risico van 2025. -
Soms kan een rekening voor een eenmalig bezoek of consult onverwacht hoog zijn. Er zijn verschillende factoren die daarbij een rol spelen. Gaat het bijvoorbeeld alleen om een gesprek of voert de specialist een aantal handelingen uit? De activiteiten die de specialist uitvoert bepalen de hoogte van de rekening. Ook de diagnose kan van invloed zijn op de hoeveelheid tijd die een specialist mag declareren. Meer informatie over de rekening van het ziekenhuis, vind je op de pagina Betalen voor ziekenhuiszorg van de Nederlandse Zorgautoriteit.
-
Veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als je een doorverwijzing krijgt. Als je zelf een second opinion regelt, kan het zijn dat je zorgverzekeraar niet of niet alles vergoedt. Vraag dus vooraf aan je zorgverzekeraar hoe het precies zit.
-
De eigen bijdrage voor de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) wordt in rekening gebracht door Het Centraal Administratie Kantoor, het CAK. Als je al een bijdrage voor langdurige zorg betaalt voor je partner, dan hoef je geen eigen bijdrage meer te betalen vanaf het moment dat je partner is opgenomen in een instelling voor langdurige zorg.
4a. We hebben een huishoudelijke hulp van de gemeente en binnenkort gaat mijn man naar de dagopvang. Wat betekent dat voor onze kosten? Alle informatie over eigen bijdragen in de Wmo en Wlz (Wet langdurige zorg) staan op de website van het CAK. Ook op Regelhulp.nl staat veel nuttige info. -
Vraag om een betalingsregeling bij je zorgverzekeraar. Voor meer informatie over hulp bij betalingsproblemen kun je terecht bij de zorgverzekeringslijn. Lees meer over hulp bij problemen met betalen van je zorgverzekering op de Zorgverzekeringslijn.
-
Dan zijn er regelingen die je helpen deze kosten te betalen. Op deze pagina van de Rijksoverheid staan de mogelijkheden op een rij: Rijksoverheid.nl
-
Kijk op Meerkosten.nl of op Datgeldtvoormij.nl voor allerlei nuttige tips.
-
Een betalingsachterstand bij je zorgverzekeraar doordat je premie, eigen risico of eigen bijdrage niet betaald hebt, kan snel hoger worden door rente- en incassokosten. Lees hier op de site van de Zorgverzekeringslijn wat je dan kunt doen.
-
Goede gezondheid is ons veel waard. Hier betalen we met zijn allen aan mee. Hoe werkt dit precies? Wie betaalt voor welke zorg en hoeveel? Bekijk het hier in de app van Zo werkt de zorg.
Ik heb een korset om, omdat ik verlamd ben vanaf de borst en daardoor geen rompbalans heb. Ik kan, dus niet eens zitten. Hoe vaak mag ik zo’n nieuw korset aanvragen? Ik heb dit iedere dag zo’n 16 uur om dus ik heb regelmatig een nieuwe nodig. Bij de ene zorgverzekering is dat één keer in de twee jaar en bij de andere zorgverzekering is dat elk jaar. Nergens te vinden.
Sabine


Andere vragen over zorgkosten?
Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn.