- Ga naar homepage patienten Patiënten
- Onderwerpen
- Zorgverzekering
- Zorgverzekering
Zorgverzekering
Woon je in Nederland, dan ben je verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je verzekert hiermee de kosten voor bijvoorbeeld de huisarts, kosten voor het ziekenhuis en medicijnen van je apotheek. Wat voor soort zorgverzekeringen zijn er? Wat is het eigen risico? Welke zorgkosten worden vergoed? En hoe kies je een zorgverzekering die bij jou past?

Veelgestelde vragen
-
1. Uit welke zorgverzekeringen kun je kiezen?
Ben je 18 jaar of ouder? Dan heb je een basisverzekering nodig. Deze verzekering of polis dekt bijna alle noodzakelijke zorg. De overheid bepaalt wat in het basispakket zit. Zorgverzekeraars bepalen de voorwaarden en de premies van hun basisverzekeringen. De zorgverzekeraar heeft acceptatieplicht en mag jou niet weigeren voor een basisverzekering. Ook niet als je vaak zorg nodig hebt. De zorgverzekeraar heeft ook zorgplicht en moet zorgen dat jij bij een gekwalificeerde zorgverlener terecht kan zonder dat je onredelijk ver moet reizen. Als je lang moet wachten of je wil advies over het regelen van zorg, vraag dan om zorgadvies of wachtlijstbemiddeling bij je zorgverzekeraar.
Naturaverzekering
Je kunt kiezen uit zorgverleners waarmee je verzekeraar een contract heeft. Kies je voor een andere zorgverlener? Dan betaal je een deel zelf. Bij goedkope polissen, ook bekend als budgetpolissen, heb je meestal minder keuze uit zorgverleners die je zorgverzekeraar vergoed.Combinatieverzekering
Een mix van natura- en restitutieverzekering. Voor sommige zorg kies je uit gecontracteerde zorgverleners, voor andere zorg kun je zelf kiezen.Aanvullende verzekeringen
Je kunt de basisverzekering uitbreiden met bijvoorbeeld een tandartsverzekering. Voor uitgebreide pakketten kan de zorgverzekeraar toelatingseisen stellen.Collectieve verzekering
Via je werk, een vakbond of een vereniging kun soms je korting krijgen op aanvullende verzekeringen.Gemeentepolis
Veel gemeenten bieden hun inwoners met een laag inkomen de mogelijkheid om een zorgverzekering via de gemeente te sluiten. Dan gaat het over een combinatie van een basisverzekering en (keuze uit) aanvullende verzekering, waar ook de gemeente aan bijdraagt.Kosten en betalingen
Je betaalt je premie per maand of per jaar. Betaal je de premie in één keer voor het hele jaar, dan krijg je korting. Op veel zorg uit de basisverzekering is je eigen risico van toepassing. Voor kosten van bijvoorbeeld huisarts en verloskundige geldt het eigen risico niet. In totaal betaal je maximaal 385 euro eigen risico per jaar. Je kunt een hoger eigen risico kiezen. Je betaalt dan iets dan minder premie. Daarnaast geldt voor sommige zorg, hulpmiddelen en medicijnen, een eigen bijdrage. Voor kinderen onder de 18 jaar betaal je geen premie en geen eigen risico. Maar heeft je kind bijvoorbeeld medicijnen nodig waarvoor een eigen bijdrage geldt, dan betaal je die wel.Zorg in het buitenland
Bij spoed krijg je zorg in het buitenland vergoed zoals in Nederland. Voor geplande behandelingen (dus zonder spoed) heb je toestemming nodig van je zorgverzekeraar.Niet-verzekerde zorg
Sommige zorg moet je altijd zelf betalen. Denk hierbij aan alles wat je bij de drogist koopt, een bril, of een rollator.Op de website Zorgverzekeringskaart vind je duidelijke informatie over alle zorgverzekeringen. Alle zorgverzekeraars vertellen hier op dezelfde manier welke zorg zij wel en niet verzekeren en welke voorwaarden er gelden.
-
Als je 18 jaar wordt, moet je zelf een zorgverzekering kiezen. Dit kan bij je huidige zorgverzekeraar of een andere. Wil je weten wat het beste bij jou past? Deze wegwijzer helpt je bij het kiezen van de juiste zorgverzekering.
-
Per 1 januari 2025 is er een wijziging in het basispakket. Er is nu een vergoeding voor oefentherapie bij COPD. De hoogte van het eigen risico is hetzelfde en blijft € 385. En de eigen bijdrage voor geneesmiddelen is ook maximaal € 250.
Kijk op de site van de Rijksoverheid voor meer informatie. -
Wat kun je doen als je veel zorgkosten hebt? Dan zijn er regelingen die je helpen deze kosten te betalen. Op de site van de Rijksoverheid staat wat je hiervoor moet doen.
-
Voor sommige ziektekosten uit het basispakket betaal je een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor kraamzorg en hoortoestellen. De overheid bepaalt voor welke zorg de eigen bijdrage geldt en hoe hoog die bijdrage is. Voor meer informatie kun je op de site van de Rijksoverheid terecht.
-
Sommige zorgverzekeringen vergoeden het lidmaatschap van een patiëntenvereniging. In dit overzicht vind je per zorgverzekeraar de vergoeding die voor dit jaar geldt.
Zelfs als jurist dacht ik: ‘Allemachtig, wat is dit lastig’ ‘Het kiezen van een zorgverzekering is voor veel mensen een uitdaging. Zeker als je voor je hele gezin moet kiezen. Mijn gezin betaalt bijna 1.000 euro per maand aan zorgpremies. Elk jaar probeer ik die kosten omlaag te brengen door de zorgverzekeringen voor mijn man, mijn kinderen en mijzelf goed uit te pluizen. Maar ik vind het lastig is om goede keuzes te maken. Vergelijken is niet eenvoudig en de polisvoorwaarden zijn vaak onduidelijk.
Jeanette


Andere vragen over je zorgverzekering?
Stel je vraag dan via de pagina van onze Informatielijn.