Huisartsenzorg
In Nederland heeft bijna iedereen een huisarts. De huisarts kent jouw gezondheidssituatie. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt voor vragen over je lichamelijke en psychische gezondheid. Je kunt bij de huisarts terecht voor vragen over hoe je klachten voorkomt of vermindert, voor zorg, ondersteuning en begeleiding bij een chronische aandoening en voor kleine ingrepen. De huisarts bepaalt welke zorg je nodig hebt en kan je zo nodig doorverwijzen naar een specialist. De zorg van de huisarts noemen we eerstelijnszorg. Hoe kies je een huisarts? Wat vind jij belangrijk bij de keuze van een huisarts?
Noks: ik wil een huisartsenpraktijk op loopafstand
Als 70-plusser wil ik graag een huisartsenpraktijk op loopafstand van mijn huis. Ik heb geen auto, dus dat lijkt me wel zo praktisch. Er is een praktijk op zeven minuten lopen en ik zie dat die huisarts hoge cijfers scoort op ZorgkaartNederland. Maar de praktijk is vol voor nieuwe patiënten. In hetzelfde gezondheidscentrum zit nog een huisartspraktijk. Die huisarts scoort een 1, een 4 en een 9. Klinkt niet echt goed. Waarom zouden de scores zo uiteen lopen? Er wordt iets geschreven over ‘niet empathisch’. Vind ik dat belangrijk? Ja, maar het moet ook medisch een goede vakman zijn.
Een huisarts kiezen
Een huisarts mag je zelf kiezen. Het komt in de praktijk voor dat je niet bij de huisarts van je keuze terechtkunt. Bijvoorbeeld omdat de huisarts geen ruimte heeft voor nieuwe patiënten. Of omdat je te ver weg woont of misschien verschillen jullie van mening.
Vind je geen huisarts naar wens? Of weigert de huisarts van jouw keuze jou zonder reden? Dan kun je aan je zorgverzekeraar vragen te bemiddelen.
-
Patiënten zijn doorgaans tevreden over hun huisarts. Wisselen kan lastig zijn als je verhuisd bent en een nieuwe huisarts zoekt.
-
ZorgkaartNederland is de ervaringssite voor de Nederlandse gezondheidszorg. Hier delen mensen hun ervaringen met de zorg. De website biedt informatie om te kunnen kiezen voor een zorgverlener die het beste past bij jouw wensen.
-
Dit e-book geeft antwoord op de meestgestelde vragen over de relatie tussen de huisarts en de patiënt. Aan de orde komen onder meer de keuze van een huisarts, huisbezoek en geheimhouding. Ook lees je wat je kunt doen als je een klacht hebt over je huisarts.
Gesprek met je huisarts
Een goed gesprek met de huisarts komt van twee kanten. Om vast te stellen wat er met je aan de hand is, heeft de arts informatie van je nodig. Pas dan kan de arts je helpen. Op zijn beurt moet je arts jou alles vertellen over mogelijke behandelingen en de verwachtingen daarvan. Door hierover te praten en je wensen en situatie te bespreken, kun je samen met je huisarts beslissen welke zorg het beste bij je past.
-
Thuisarts.nl is een website met betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid. Huisartsen en medisch specialisten gebruiken Thuisarts.nl als ondersteuning bij hun voorlichting aan patiënten voor, tijdens en na het consult.
Patientenfederatie Nederland vindt dat mensen het recht moeten hebben om te kunnen kiezen voor digitale zorg. Zij moeten kunnen kiezen voor het communicatiekanaal en type zorg dat bij hen past. De weg naar deze hybride zorg hebben we beschreven in een standpunt.
-
pdf, 133 kB
december 2020
Stel 3 goede vragen Externe link: 3goedevragen.nl
Ga je naar de huisarts voor onderzoek of behandeling? Dan heb je altijd meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij je past, hangt van een aantal zaken af. Het is belangrijk om samen met je arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kun je doen door 3 goede vragen te stellen. Samen met je arts kun je vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij je past.

Wanneer betalen bij de huisarts?
De kosten voor een huisartsenbezoek vallen binnen de basisverzekering en worden dus vergoed. Huisartsenkosten vallen niet onder het eigen risico. Er zijn behandelingen bij de huisarts die je wél uit je eigen risico moet betalen zoals een rijbewijskeuring en reisadvies.
-
Informatie van de Rijksoverheid.
Wat doe je als je een andere huisarts wilt?
Als je wilt veranderen van huisarts, dan kun je daar verschillende redenen voor hebben. Je bent verhuisd naar een andere plaats of wijk. Je bent niet tevreden over je huisarts. Of er is een conflict ontstaan tussen jou en je huisarts. Hoe kun je het kiezen van een andere huisarts het beste aanpakken? Deze brochure beschrijft in stappen hoe je een goede keuze maakt. En ook wordt uitgelegd wat er gebeurt als het kiezen van een andere huisarts niet lukt.
-
pdf, 811 kB
Als je een andere huisarts wilt, is het belangrijk dat je een goede keuze maakt. Want je huisarts is een vertrouwenspersoon die naast je staat als je ziek bent of als je ongerust bent over de gezondheid van jezelf of je naasten.
Ervaringen
Op internet vond ik een beter middel.
Tips voor het gesprek met de huisarts
-
Schrijf op wat je wilt vertellen en welke vragen je wilt stellen
-
Schrijf op wat je verwacht en wat je wensen zijn
-
Zoek informatie op via www.thuisarts.nl
-
Zorg voor een actueel medicatieoverzicht en neem dit mee
-
Vraag iemand om mee te gaan of neem het gesprek op
Dit doen wij
Iedereen zou naar een huisarts van zijn keuze moeten kunnen gaan. Omdat in een aantal regio’s onvoldoende huisartsen zijn, lukt het nu niet iedereen een huisarts te vinden. Patientenfederatie Nederland pleit voor een betere toegang tot huisartsen.
Patiënten actief betrokken
Patiënten moeten actief betrokken zijn bij huisartsenzorg. Dat schrijven we aan de Tweede Kamer (2018). In deze brief roepen wij zorgverleners op patiënten een stem te geven en de meningen van patiënten serieus te nemen. Het is belangrijk dat de huisarts patiënten uitdaagt om mee te denken over de huisartsenpraktijk, de zorg en de praktijkvoering.
-
Nieuws
Betrek mening patiënt actief bij de zorg in de eerstelijn
12 november 2018
Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Uit de jaarlijkse e-healthmonitor (2018) van Nictiz blijkt dat de meeste verpleegkundigen en medisch specialisten toejuichen dat patiënten hun gegevens online kunnen inzien. Maar huisartsen zijn terughoudender. Zij denken dat mensen moeite hebben om de informatie te beoordelen en zijn ook bang dat patiënten niet altijd even veilig met hun gegevens omgaan.
De Patiëntenfederatie werkt met organisaties in de zorg aan een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Hierin kun je al je medische gegevens en gezondheidsgegevens op een veilige manier opslaan. Uiteindelijk staan al je medische gegevens van je huisarts, het ziekenhuis, je apotheek en bijvoorbeeld je fysiotherapeut in je PGO. Iedereen die dat wil, moet een pgo kunnen krijgen en gebruiken. De Patiëntenfederatie werkt samen met het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverleners, ICT-leveranciers en MedMij om deze PGO’s zo snel mogelijk beschikbaar te hebben. Voor iedereen die dat wil. Gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar.
-
Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een website of app. Hierin houd je je medische en gezondheidsgegevens zelf bij.
Kamerbrieven en onderzoeken
-
pdf, 270 kB
Juni 2019
-
Onderzoek