Consultkaarten meer toegankelijk gemaakt

Om een goede keuze te maken in de behandeling zijn voor diverse aandoeningen consultkaarten gemaakt. Zij helpen de patiënt en zorgverlener bij het bespreken van de behandelmogelijkheden en ondersteunen het samen beslissen. Voor mensen die moeite hebben met het lezen en begrijpen van (medische) informatie, zijn tekstuele consultkaarten vaak te ingewikkeld. Daarom zijn enkele consultkaarten nu doorontwikkeld naar kaarten in beeld. Met begrijpelijke teksten en ondersteunende afbeeldingen is de consultkaart in beeld toegankelijk voor iedereen.

Consultkaart in beeld

De kaarten zijn ontwikkeld met patiëntenorganisaties, wetenschappelijke verenigingen en zorgverleners. Daarnaast zijn alle kaarten getest met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden. Maar voor iedereen kan de consultkaart in beeld een uitkomst zijn. Denk aan emotionele situaties waardoor de patiënt informatie niet goed meer opneemt. Of mensen die sowieso informatie in beeld beter onthouden.

Caroline Douma, Internist-nefroloog Spaarne Gasthuis: ‘De consultkaart in beeld geeft een goed overzicht van alle behandelingen. De duidelijke plaatjes zijn een mooie aanvulling op de korte teksten. We willen de consultkaart in beeld dan ook gaan gebruiken voor alle patiënten die voor deze keuze staan’. Bij de kaarten is een beknopte handleiding geschreven. Aan de hand hiervan kunnen zorgverleners de consultkaart in beeld eenvoudig in hun praktijk toepassen.

Voor de volgende aandoeningen zijn nu consultkaarten in beeld beschikbaar:

• Artrose van de heup
• Artrose van de knie
• Stoppen met roken
• Blijvende schade aan de nieren

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!