Waardering voor supermarktuurtje kwetsbaren

Het openingsuurtje voor kwetsbare mensen en ouderen van de supermarkten wordt gewaardeerd. Dat blijkt uit een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland onder 8.351 mensen die wel eens een supermarkt bezoeken.
Meer dan de helft van het totaal aantal deelnemers (56%) staat positief tegenover de speciale openingstijden voor kwetsbare mensen. Wel vinden ze de tijdstippen waarvoor gekozen is, niet goed: te vroeg. Ook vinden de deelnemers dat bezoekers van winkels zich beter aan de regels moeten houden, zoals de anderhalve meter en het mondkapje.

Er is meer mogelijk

Tweederde deel van de deelnemers zegt tot de kwetsbare groep te horen. Van hen heeft 35 procent behoefte aan een speciaal winkeluurtje. Ze vinden deze uren fijn omdat er dan meer rust is in de supermarkt en het veiliger is om dan boodschappen te doen. 59% heeft geen behoefte aan een supermarktuurtje. Ze willen zelf bepalen wanneer ze naar de winkel gaan. Of hun partner winkelt of de boodschappen worden thuisbezorgd.

Van de deelnemers vindt iets meer dan de helft dat supermarkten méér kunnen doen aan de veiligheid met strengere maatregelen. Denk aan mondkapjesbeleid, deurbeleid, eenrichtingsverkeer, looproutes en handhaving van die regels. De bezorgservice kan ook beter. Bijvoorbeeld lagere bezorgkosten, ook bij een kleinere hoeveelheid boodschappen, en meer bezorgcapaciteit, omdat er nu vaak lange wachttijden zijn.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!