Ga naar main content
  • Digitale zorg

'De Thuismeten app voorkomt onnodige bezoeken aan de spoedhulp'

Begin main content

Marianne vertelt over:

Marianne heeft al sinds haar geboorte astma. In 2017 kreeg zij pas de diagnose 'moeilijk behandelbare ernstige astma'. Zij gebruikt de Thuismeten app. Via de app krijgt ze van een verpleegkundige snel betrouwbare antwoorden op al haar vragen.

Wie is Marianne?

'Astma heb ik van kinds af aan. Maar toen werd het nog niet zo benoemd. In mijn puberteit vond ik het eigenlijk allemaal heel normaal en rommelde ik maar een beetje aan. Totdat ik in 2015 helemaal vastliep. Ik werd kortademig, had heel weinig energie en de kleinste inspanning vroeg al veel van mij. Toen ging ik de medische molen in. Eerst konden ze niet vinden wat het was, maar uiteindelijk ben ik toch bij de juiste arts terecht gekomen. Dat duurde wel te lang. Als het weer goed is, niet te vochtig, dan heb ik een goede dag. Verder ben ik vooral heel benauwd, kortademig en vermoeid. Ik merk het altijd. Bij het traplopen en douchen. Op de gewone fiets kom ik niet vooruit.

Thuismeten review

Iedere week moet ik via de app een vragenlijst invullen. Ik krijg dan een score. Zo weet ik hoe het met mij gaat. Ik kan de score vergelijken met andere weken. Als ik boven een bepaalde score uitkom, dan belt het ziekenhuis mij binnen 24 uur, maar vaak sneller. Omdat ik dit wekelijks doe, krijgen ik en de verpleegkundige goed inzicht in mijn situatie. Dit is helemaal fijn als ik nieuwe medicijnen gebruik.

Door de app heb ik nu een duidelijk beeld van mijn medicijngebruik.

- Marianne (heeft astma)

Voorheen bleef ik altijd te lang doorlopen als ik klachten had. Ik liep mijzelf dan echt voorbij. Nu kan ik dat voor zijn.

In de app staat ook een actieplan met verschillende fases en medicijnen. Als ik nu zie dat ik in een bepaalde fase kom, dan kan ik zelf medicatie bij nemen. Daarvoor hoef ik dan niet te bellen, want dat vind ik niet zo prettig. En als ik dan naar de eerste hulp moet, dan geven ze mij vaak een ophoging van mijn medicijnen mee. Dat doe ik dan liever zelf. Door de app heb ik daar meer inzicht in gekregen. Ik heb nu een duidelijk beeld van mijn medicijngebruik.’

Tips van Marianne

  • Bekijk vlogs van mensen met astma
    Ik kijk heel veel vlogs van mensen met astma. Dat geeft mij inzicht in hoe andere mensen met astma omgaan.
  • Bekijk instructievideo’s
    Bekijk de Longfonds website. Daar staan instructievideo’s op voor bepaalde oefeningen. En voor medicijngebruik. Daar kunnen mensen veel informatie halen.
  • Ga in gesprek met de longarts
    Ga goed in gesprek met de longarts. En nog beter: maak een afspraak met de longverpleegkundige. Die kan je echt uitleggen waar je last van hebt.
  • Betrouwbare websites
    Ga naar gerenommeerde sites zoals Longfonds. Het is belangrijk dat een site betrouwbare informatie geeft en veel recensies.

Contact met andere astma patiënten

Wil je contact met andere astma patiënten?
Dat kan via de patiëntenorganisatie Longfonds.

Bezoek het Longforum.

Ook jouw ervaring delen?

Wil jij graag vertellen over jouw ervaring met een app of website? Dat kan!