Inleiding

Wanneer je ziek bent of gezondheidsklachten hebt, ga je naar een arts of een andere zorgverlener. Na onderzoek kan hij een behandeling voorstellen. Voor zo’n behandeling moet je altijd eerst je toestemming geven. jij beslist dus zelf of je wordt behandeld. Hiervoor heb je eerst goede informatie over de behandeling(en) nodig, zodat je weet waarover je beslist.

Dit staat in de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO). In deze wet is je recht op informatie en de eis voor toestemming vastgelegd.
Het is belangrijk dat je voldoende informatie krijgt en dat je de informatie begrijpt. Als een patiënt toestemming geeft op basis van voldoende informatie, wordt dat ’informed consent’ genoemd.

Jouw zorgverlener heeft op zijn beurt goede informatie nodig over je klachten en je situatie, bijvoorbeeld of je werkt, (jonge) kinderen hebt en wat je graag wilt blijven doen. Ook informatie over je voorkeuren is van belang. Sommige mensen willen bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen of een operatie het liefste zo lang mogelijk uitstellen. Jouw zorgverlener moet hiernaar luisteren. Hij bespreekt met je welke invloed dit heeft op de medische mogelijkheden en welke zorg het beste bij jou past. Zo wordt voorkomen dat je toestemming geeft voor een behandeling die niet bij jou past. Vaak zul je dan ook meer tevreden zijn over de voorgestelde behandeling.

Overal waar hij staat, kan ook zij gelezen worden.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!