Inleiding

Deze brochure gaat over het nemen van beslissingen over verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding in de gezondheidszorg. En wat er gebeurt wanneer je daarover niet (meer) zelf kunt beslissen.

Voordat een dokter of een andere hulpverlener een behandeling bij je uitvoert, heeft hij jouw toestemming nodig. Dit wordt ook wel ‘informed consent’ genoemd. Soms kun je die toestemming niet meer geven. Bijvoorbeeld wanneer je erg in de war bent of buiten bewustzijn. Of als je vergevorderde dementie hebt. Dan geeft iemand anders toestemming voor je behandeling. Dat is je (wettelijk) vertegenwoordiger. Er zijn verschillende manieren om dit te regelen.

Deze brochure geeft antwoord op allerlei vragen over wilsonbekwaamheid, het niet zelf kunnen beslissen over jouw gezondheidszorg, zoals:

  • In welke situaties kan ik niet (meer) zelf beslissen?
  • Wie bepaalt dit?
  • Wie kan mijn vertegenwoordigen. Wie kan voor mij beslissen?
  • Kan ik zelf een vertegenwoordiger benoemen?
  • Wat doet een vertegenwoordiger?
  • Hoe maak ik een wilsverklaring?

Je krijgt informatie over wie je in de toekomst kunnen vertegenwoordigen en hoe je dat nu al kunt regelen. Ook voor vertegenwoordigers is deze informatie nuttig. Zij krijgen inzicht in hun taak en verantwoordelijkheden.

Overal waar hij staat, kan ook zij gelezen worden.

Nationale Zorgnummer

Heb je na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer. Daar kun je terecht met vragen over zorg en zorgverzekering, over uitkeringen, wonen, vervoer, inkomen en patiëntenrechten. Ook kun je bij het Nationale Zorgnummer terecht voor informatie over en het aanvragen van een niet-reanimerenpenning.

0900 - 23 56 780 (20 cent per gesprek)
Bereikbaar maandag t/m donderdag tussen 9.00 en 13.00 uur

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!