Direct naar:

Digitale zorg

Digitale zorg kan jou ondersteunen bij je gezondheid. We noemen dit ook wel e-health. Bijvoorbeeld  een afspraak met je huisarts via je laptop, tablet of mobiel. Of een slimme app om je conditie te verbeteren. Maar ook digitale hulpmiddelen waardoor je langer thuis kunt wonen. Digitale zorg wordt vrijwel altijd gecombineerd met persoonlijk contact en zorg. Het is een aanvulling op je gewone zorg. 

Wat is digitale zorg?

Digitale zorg is zorg die je ontvangt via je computer, tablet of mobiel. Het helpt je om je gezondheid te verbeteren. Bijvoorbeeld:

Hoe kan je digitale zorg gebruiken voor je gezondheid?

Online inzage in het medische dossier

Je zorgverlener is verplicht een medisch dossier van jou aan te leggen en bij te houden. Er staan gegevens in over je behandeling. Zoals:

Zo ontstaat een beeld van je actuele gezondheidssituatie. Je hebt recht om online je dossier in te zien. Vaak gaat dit via het patiëntenportaal van de zorgverlener. In de toekomst gaat dit via je eigen persoonlijke gezondheidsomgeving. 

Medische gegevens delen

Zorgverleners kunnen jouw medische gegevens inzien. Hiervoor moet jij eerst toestemming geven bij Volgjezorg.nl. Dit is een website van het Landelijk Schakelpunt (LSP). Deze organisatie biedt een netwerk waarop zorgverleners medische gegevens kunnen uitwisselen. In spoedsituaties kan de gegevensuitwisseling levensreddend zijn, omdat zorgverleners inzicht hebben in je actuele medische gegevens. Zorgverleners mogen alleen informatie inzien als het nodig is.

Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)

Hoe werk je zo eenvoudig en overzichtelijk mogelijk aan je gezondheid? Dat kan binnenkort met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Met deze app houd je je medische gegevens zelf bij: van je bloedgroep en vaccinaties tot de medicijnen die je gebruikt. Koppel je deze gegevens aan de apps die je gebruikt voor je eigen gezondheidsgegevens, zoals je stappenteller of je dieet-app? Dan krijg je gezondheidsgegevens overzichtelijk bij elkaar.

Uiteindelijk staan ook al je medische gegevens, van je huisarts, het ziekenhuis, je apotheek en bijvoorbeeld je fysiotherapeut, in je PGO.

De Patiëntenfederatie werkt samen met het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverleners, ICT-leveranciers en MedMij om deze PGO’s zo snel mogelijk beschikbaar te hebben. Voor iedereen die dat wil. Gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar. Het delen van gezondheidsinformatie en medische informatie moet veilig zijn. Bij PGO’s met een MedMij-label weet je zeker dat de uitwisseling van gegevens veilig en betrouwbaar gebeurt. 

Wil je zelf gezondheidsapps en -websites gebruiken? Externe link: digitalezorggids.nl

Kijk naar de ervaringen van anderen met gezondheidsapps en -websites op DigitaleZorgGids.

logo digitalezorggids

Ervaringen

E-health in de praktijk bevalt goed

Met een app houd ik het verloop mijn aandoening bij

Digitale zorg geeft gemak

Digitale zorg geeft gemak Externe link: digitalezorggids.nl

Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker

Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker Externe link: digitalezorggids.nl

Tips voor digitale zorg

  • Bespreek de digitale mogelijkheden die bij jou passen met je zorgaanbieder
  • Zelf je bloeddruk of andere waarden meten via een app? Laat het de zorgverlener weten

Dit doen wij

Wij willen dat iedereen die dat wil, gebruik kan maken van digitale mogelijkheden. Dat betekent dat je niet langer afhankelijk bent van zorgverleners voor de toegang tot je medische gegevens. Wij zien een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) als een middel voor meer zelfregie. Wij werken daarom samen met Stichting MedMij om mensen toegang te geven tot hun gezondheidsgegevens in persoonlijke gezondheidsomgevingen.

Wettelijk geregeld Patiëntgeheim

Wij vinden dat er voor medische gegevens een wettelijk geregeld Patiëntgeheim moet komen. Patiënten kunnen hun medische data straks bijvoorbeeld verzamelen in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Maar die omgeving is vaak in beheer bij een commerciële partij. En de data die daar worden bewaard, vallen niet onder het medisch beroepsgeheim. Met het Patiëntgeheim willen wij regelen dat je niet verplicht kan worden jouw gegevens uit jouw persoonlijke gezondheidsomgeving in te laten zien. Niet door overheden, niet door verzekeraars en niet door bedrijven. Het Patiëntgeheim moet vergelijkbaar worden met het medisch beroepsgeheim. Dát beroepsgeheim geldt alleen voor zorgverleners, terwijl patiënten straks dezelfde gegevens beheren, zonder rechtsbescherming.

Digitale innovatie in de zorg

Met Vliegwiel coalitie stimuleren wij digitale innovatie in de zorg. Met Vliegwiel werken we aan een methode voor opschaling en geven we digitale innovatie in de zorg een zetje. Vliegwiel richt zich op de innovatiegebieden telebegeleiding bij chronisch hartfalen en digitale keuzehulpen voor samen beslissen.

PGO's moeten zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de gebruiker

Wij vinden het belangrijk dat iedereen zelf inzicht heeft in zijn medische en gezondheidsgegevens. Met een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) kan dat op een veilige en betrouwbare manier. Maar PGO's zijn nog in ontwikkeling. We willen dat deze PGO's zo goed mogelijk aansluiten bij de wensen van de gebruikers. En we willen dat zorgverleners het belang en nut inzien van PGO's. Daarom hebben we de PGO-alliantie opgericht. 

Digitale zorg in wijkverpleging

E-health of digitale zorg kan goed worden gebruikt om de kwaliteit van leven te bevorderen. Ook in de wijkverpleging. Dat kan bijvoorbeeld door op afstand de gezondheid en veiligheid van mensen in de gaten te houden. En digitale zorg kan ondersteunen bij zelfstandigheid en maakt mensen minder afhankelijk van het tijdstip waarop een professional langs kan komen. Dat stellen Patiëntenfederatie Nederland en KBO-PCOB in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamerbrieven en onderzoeken

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!