Medicijnen

Medicijnen zorgen ervoor dat ziekteklachten verminderen, verdwijnen of worden voorkomen. Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Er zijn duizenden soorten medicijnen in verschillende vormen: zoals pillen, zalven, druppels en injecties. De meeste medicijnen worden voorgeschreven door een arts. Er zijn ook medicijnen die je zonder recept kunt kopen bij de apotheek of drogist. Bijvoorbeeld pijnstillers. Dit zijn zelfzorgmedicijnen.

De ideale patiëntreis

Je voelt je niet lekker, je hebt klachten over je gezondheid en je wil daar niet mee blijven zitten. Dit stroomschema beschrijft de ideale weg die je dan kunt gaan; de ideale patiëntreis.

Zelfzorgmedicijnen

Sommige medicijnen zijn zonder recept te koop in de apotheek, drogist of supermarkt. We noemen dit zelfzorgmedicijnen. Als je deze goed gebruikt, zijn ze meestal veilig. Maar ook deze kunnen bijwerkingen geven of de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Vertel je apotheker of (huis)arts daarom altijd welke zelfzorgmiddelen je gebruikt. Twijfel je of je een vrij verkrijgbaar medicijn kunt gebruiken? Vraag je apotheek om advies.

Voorschrijven door arts

Huisartsen, medisch specialisten, tandartsen, verloskundigen en sommige gespecialiseerde verpleegkundigen mogen recepten voor medicijnen uitschrijven. Alleen de apotheek mag deze medicijnen leveren aan de patiënt. Voor sommige medicijnen is geen recept nodig, zoals paracetamol.

Apotheek

Je haalt je voorgeschreven medicijnen bij de apotheek. De eerste keer dat je nieuwe medicijnen krijgt, heb je een gesprek met de apotheekmedewerker. Dit is het begeleidingsgesprek nieuw medicijn (BNG). De apotheekmedewerker bespreekt de werking, dosering en bijwerkingen van het medicijn. Ook vraagt hij wat je verwachtingen zijn van het medicijn. Het is de bedoeling dat je na dit gesprek voldoende informatie hebt om het medicijn veilig te gebruiken. Bekijk de tips voor dit gesprek in het informatieblad begeleidingsgesprek.

Kenmerken medicijnen

In ieder medicijn zit een stof die ervoor zorgt dat ziekteklachten verdwijnen of verminderen. Dit is de werkzame stof. Daarnaast bevatten medicijnen hulp- en vulstoffen en soms kleurstoffen. De naam van de werkzame stof van een medicijn staat op de verpakking. Net als de naam van het medicijn. Bij het medicijn zit altijd een bijsluiter. Daarin staat informatie over het gebruik van je medicijn.

Van bijsluiter naar kijksluiter Externe link:kijksluiter.nl

Medicijninformatie is vaak ingewikkeld en bijsluiters zijn niet altijd gemakkelijk leesbaar voor iedereen. Kijksluiter.nl geeft duidelijke informatie over medicijnen in verschillende talen. In woorden maar ook met filmpjes die laten zien hoe je de medicijnen moet gebruiken.

Vergoeding medicijnen

Medicijnen die de huisarts of specialist voorschrijft, krijg je meestal vergoed uit de basisverzekering. Voor veel geneesmiddelen ontvang je een volledige vergoeding, voor andere betaal je een eigen bijdrage. Die is maximaal 250 euro per kalenderjaar (2021). Naast de 250 euro geldt voor alle voorgeschreven medicijnen een eigen risico. Let op: je zorgverzekeraar kan afspraken maken over welke middelen hij vergoedt. Bijvoorbeeld: zijn er verschillende medicijnen met dezelfde werking, dan kan het dat hij alleen het merk met de laagste prijs vergoedt. Dit noemen we voorkeursbeleid. Kijk in je polis of zoek informatie op de website van je zorgverzekeraar.

Medicatieoverzicht

Dankzij een medicatieoverzicht kunnen artsen in Nederland en in het buitenland snel, goed en veilig helpen. De arts ziet in het medicatieoverzicht bijvoorbeeld dat hij een medicijn niet moet geven in verband met mogelijke overgevoeligheid. Weet een arts dit niet, dan kan dat in sommige gevallen gevaarlijk zijn.

Je kunt je medicatieoverzicht gratis opvragen bij de apotheek. Jij hebt een belangrijke rol in het actueel houden van het medicatieoverzicht. Je bent namelijk de enige die weet welke medicijnen je wel of niet slikt. Denk hierbij ook aan medicijnen die je niet op recept gebruikt, zoals pijnstillers, bijvoorbeeld paracetamol, maar ook kruiden of vitaminen. Al deze medicijnen moet je zelf in het overzicht erbij laten zetten. De apotheker kan dit voor je doen. Geef ook door als je stopt met bepaalde medicijnen.

Gebruik je medicijnen? Dan is het handig om een medicatieoverzicht te hebben

Naar de dokter? Neem altijd jouw overzicht van je medicijnen mee!

Bekijk deze strip voor meer informatie.

Bespreek je medicijngebruik

Bij langdurig medicijngebruik controleert de arts of apotheker regelmatig of de medicijnen en doseringen nog steeds passen. Je arts of apotheker neemt hiervoor contact met je op, maar je kunt ook zelf contact opnemen. Heb je twijfels over je medicijnen? Pas dan nooit zelf het gebruik aan. Overleg dit altijd eerst met je arts of apotheker.

Medicatiebeoordeling

Als je 75 jaar bent of ouder, kan de huisarts of apotheker je uitnodigen voor een medicatiebeoordeling. Je bespreekt met je apotheker en/of huisarts of je alle medicijnen die je neemt ook echt nodig hebt en of ze goed werken. Je kunt ook vragen of je in aanmerking komt voor een medicatiebeoordeling. De medicatiebeoordeling is er om het gebruik van jouw medicijnen zo makkelijk mogelijk te maken. En om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Een medicatiebeoordeling is dus voor je eigen veiligheid.

Ervaringen

Je moet ook vertellen welke zelfzorgmedicijnen en vitamines je slikt.

Tips bij medicijngebruik

Neem contact op met het Nationale Zorgnummer bij vragen of klachten over medicijnen

 • Informeer bij huisartsen en apothekers hoe het zit met herhaalrecepten

  Zij bieden allerlei herhaalservices voor medicijnen. Bekijk welke herhaalservice het beste bij je past.

 • Bestel tijdig je medicijnen, ongeveer twee weken voor ze op zijn

  Niet elk medicijn is altijd op voorraad in de apotheek, maar wordt op bestelling binnen een dag geleverd. Heeft de apotheker problemen met de bestelling, dan kan hij binnen ongeveer twee weken een vervangend middel vinden.

 • Informeer of je al je medicijnen mee kunt nemen naar het buitenland

  Op HetCAK.nl vind je meer informatie over bijvoorbeeld de Nederlandse Opiumwet. En welke verklaring je mogelijk nodig hebt voor je medicijn en reizen.

 • Bekijk de website kijksluiter.nl voor toegankelijke informatie over medicijnen

  Medicijninformatie is vaak ingewikkeld en bijsluiters zijn niet eenvoudig leesbaar. Kijksluiter.nl geeft informatie over medicijnen in eenvoudige en heldere taal en filmpjes.

Zoek, vind en waardeer hier jouw apotheek Externe link:zorgkaartnederland.nl

Bekijk ervaringen van anderen met hun apotheek of laat zelf een waardering over jouw apotheek achter.

ZorgkaartNederland

Dit doen wij

In de zorg bij medicijngebruik moeten de wensen en voorkeuren van de patiënt centraal staan. De patiënt wil weten wat hij kan verwachten. Zorgverleners moeten er rekening mee houden dat hij meerdere aandoeningen kan hebben en verschillende medicijnen gebruikt. De Patiëntenfederatie brengt haar visie op de ideale patiëntreis in bij politiek, media en belanghebbenden.

Jaar uitstel voor bezuiniging op medicijnen

Goed nieuws voor de ruim elf miljoen Nederlanders die medicijnen gebruiken. Minister Ernst Kuipers stelt de voorgenomen bezuiniging op medicijnen uit tot 1 januari 2024. Aan de Tweede Kamer schrijft hij dat het risico van problemen met de beschikbaarheid van medicijnen groter is dan eerder gedacht.

De bezuiniging moet 140 miljoen euro opbrengen, voornamelijk omdat de minister verwachtte dat fabrikanten van medicijnen hun prijzen zouden verlagen. Dat blijkt niet het geval te zijn. Fabrikanten hebben ook te maken met een hoge inflatie en overwegen daarom medicijnen van de Nederlandse markt te halen, eerder dan de prijs te verlagen.

De bezuiniging, die in Haags jargon 'modernisering' van het geneesmiddelen- vergoedingssysteem (gvs) heet, moet 140 miljoen opbrengen. Ambtenaren schatten dat als het plan ongewijzigd doorgaat 6,5 miljoen patiënten moeten gaan bijbetalen, gemiddeld 25 euro per jaar. Dat zou de opbrengst op 162,5 miljoen euro per jaar brengen. Maar de bijbetaling kan voor een patiënt oplopen tot 250 euro per jaar.

Kamerbrieven en onderzoeken

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!