Paramedische zorg
Paramedische zorg richt zich op het beter functioneren van je lichaam en het op peil houden van je gezondheid. Voorbeelden van paramedische zorg zijn: fysiotherapie, ergotherapie, diëtiek of logopedie. De huisarts kan je voor aanvullende zorg verwijzen naar een paramedisch zorgverlener. Meestal kun je er ook zonder verwijzing terecht.
Iris: ik wilde zelf uitvinden wat voor mij werkte
Na de diagnose MS kwam ik in een snelstroom terecht van zorg. Ik kreeg behandelingen en kwam in aanraking met allerlei therapeuten en specialisten: een ergo- en fysiotherapeut, een uroloog, een neuroloog en MS-verpleegkundigen. Ze hadden allemaal een mening en vaak verschilden die ook nog van elkaar. Maar bij alle duizenden mensen met MS uit de aandoening zich anders. En ik ken mijn eigen lichaam beter dan wie dan ook. Vijf maanden na de diagnose besloot ik dan ook met alle zorg te stoppen. Ik wilde zelf uitvinden wat voor mij werkte. Na een tijd vertelde ik de neuroloog dat ik fysiotherapie wilde doen en dat kon. Ik heb nog steeds dezelfde neuroloog en fysiotherapeut als in het begin en ik vertrouw ze blindelings.
Vormen paramedische zorg
Er werken zo'n 44.000 zorgverleners in de paramedische zorg. Ze werken in een eigen praktijk en soms in een instelling. Het gaat hierbij onder meer om fysiotherapeuten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, diëtisten en oefentherapeuten.
Vergoeding paramedische zorg
Sommige vormen van paramedische zorg worden vergoed vanuit het basispakket. Wil je voor een behandeling naar de fysiotherapeut en staat jouw aandoening op de zogeheten 'chronische lijst'? Dan kom je in aanmerking voor een vergoeding. Ook als je om medische redenen logopedie nodig hebt, dan krijg je dat vergoed vanuit het basispakket. Bij de meeste vormen van paramedische zorg valt de vergoeding in een aanvullende zorgverzekering. Het doel van de zorg, de vergoeding en de voorwaarden zijn verschillend.
-
Lees hier meer over vergoedingen van paramedische zorg.
Checklist etalage informatie voor patiënten
Patiënten maken de keuze voor een (paramedische) zorgverlener op basis van verschillende soorten informatie, zoals bereikbaarheid van de locatie, het behandelaanbod en de ervaringen van andere patiënten. Door als zorgverlener deze informatie makkelijk vindbaar te maken op jouw website, help je patiënten bij het maken van een keuze voor een paramedische zorgverlener. De taakgroep informatie van de patiënten voor de bestuurlijke afspraken paramedische zorg 2019-2022 beveelt daarom aan om deze relevante informatie op alle websites, op locatieniveau, van paramedische zorgverleners op te nemen zodat patiënten goed worden voorgelicht.
-
pdf, 3 MB
-
pdf, 72 kB
Ervaringen
-
De informatiekaart geeft je tips voor een goed consult bij de huidtherapeut. Deze tips kun je ook gebruiken bij een andere paramedisch zorgverlener zoals je fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, diëtist of je oefentherapeut.
Tips voor een optimale behandeling
-
Controleer bij je zorgverzekeraar of je een vergoeding krijgt voor je paramedische behandeling
-
Kijk op ZorgkaartNederland hoe anderen de zorg hebben ervaren bij een paramedische zorgverlener
-
Bekijk de behandelopties die het beste bij jouw situatie passen
-
Vraag naar het te verwachten effect van de behandeling
-
Bekijk je behandelplan met daarin het aantal behandelingen en de looptijd van de totale behandeling
-
Vraag wat je behandeling kost
Dit doen wij
-
Volgens de Patiëntenfederatie is het van groot belang dat onder andere de toegang tot huisartsenzorg en het toezicht daarop verbetert. Daarnaast moeten de financiële drempels voor mondzorg en fysiotherapie omlaag. Er komen op dit moment onnodig veel patiënten in de complexe, impactvolle en dure tweedelijnszorg terecht die ook in de eerstelijnszorg geholpen kunnen worden.
-
Nieuws
Kamerbrieven en onderzoeken
-
pdf, 115 kB
-
pdf, 113 kB