Direct naar:

Paramedische zorg

Paramedische zorg richt zich op het beter functioneren van je lichaam en het op peil houden van je gezondheid. Voorbeelden van paramedische zorg zijn: fysiotherapie, ergotherapie, diëtiek of logopedie. De huisarts kan je voor aanvullende zorg verwijzen naar een paramedisch zorgverlener. Meestal kun je er ook zonder verwijzing terecht.

Vormen paramedische zorg

Er werken zo'n 44.000 zorgverleners in de paramedische zorg. Ze werken in een eigen praktijk en soms in een instelling. Het gaat hierbij onder meer om fysiotherapeuten, ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten, diëtisten en oefentherapeuten.

Vergoeding paramedische zorg

Sommige vormen van paramedische zorg worden vergoed vanuit het basispakket. Wil je voor een behandeling naar de fysiotherapeut en staat jouw aandoening op de 'chronische lijst'? Dan kom je in aanmerking voor een vergoeding. Ook als je om medische redenen logopedie nodig hebt, dan krijg je dat vergoed vanuit het basispakket. Bij de meeste vormen van paramedische zorg valt de vergoeding in een aanvullende zorgverzekering. Het doel van de zorg, de vergoeding en de voorwaarden zijn verschillend.

Corona en longfysiotherapie

Ben je coronapatiënt of heb je corona gehad en heb je nog steeds ernstige klachten? Dan heb je nu recht op een voorwaardelijke en tijdelijke vergoeding vanuit het basispakket van je zorgverzekering voor onder andere fysiotherapie. Op de consumentenwebsite van de KNGF zijn diverse gespecialiseerde fysiotherapeuten te vinden, waaronder longfysiotherapeuten Covid 19/Corona.

Tips voor een optimale behandeling

  • Controleer bij je zorgverzekeraar of je een vergoeding krijgt voor je paramedische behandeling
  • Kijk op ZorgkaartNederland hoe anderen de zorg hebben ervaren bij een paramedische zorgverlener

    Website ZorgkaartNederland

  • Bekijk de behandelopties die het beste bij jouw situatie passen

    Stel 3 goede vragen

  • Vraag naar het te verwachten effect van de behandeling
  • Bekijk je behandelplan met daarin het aantal behandelingen en de looptijd van de totale behandeling
  • Vraag wat je behandeling kost

ZorgkaartNederland Externe link: zorgkaartnederland.nl

Ben je op zoek naar een paramedicus die bij je past? Vergelijk paramedici op ZorgkaartNederland en maak een keuze.

Op ZorgkaartNederland kun je verschillende paramedici met elkaar vergelijken. Op basis daarvan kun je een keuze maken.

Dit doen wij

In 2017 zijn in het Hoofdlijnenakkoord Paramedische Zorg afspraken gemaakt over onder andere ‘kwaliteit’. Patiëntenfederatie Nederland is trekker voor een projectlijn om de informatievoorziening te verbeteren over de kwaliteit van de paramedische zorg.

Patiënten zijn in het algemeen tevreden over hun fysio- en oefentherapeut. Zij waarderen hun behandelaar gemiddeld met een 8,5. Wel zegt een kwart van de patiënten dat zij voor de behandeling begint, beter geïnformeerd willen worden over de kosten en het aantal behandelingen. 15 procent van de ondervraagden mist betrokkenheid van hun behandelaar bij het behandelproces. Patiëntenfederatie Nederland pleit voor betere informatievoorziening en voor duidelijke richtlijnen. Samen met de beroepsorganisaties van therapeuten wil de Patiëntenfederatie meer relevante keuze-informatie bieden op ZorgkaartNederland.

De Patiëntenfederatie vindt dat de eerste 20 behandelingen fysiotherapie in de basisverzekering van de zorgverzekering moeten worden ondergebracht. En dus ook vergoed. Althans voor mensen met een aandoening die op de ‘chronische lijst’ staan.

Kamerbrieven en onderzoeken

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!