We weten steeds meer

Dat hebben we te danken aan de door WOMEN Inc. opgerichte Alliantie Gender & Gezondheid, een groep van vijftig hoogleraren, specialisten en beleidsmakers. Vanaf 2012 pleitten zij voor meer aandacht voor verschillen tussen mannen en vrouwen in de zorg, met als doel de kennisachterstand hierover te verkleinen. Dankzij deze en andere artsen, patiëntenorganisaties en ervaringsdeskundigen is het gelukt om steeds meer kennis te verzamelen over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Wij wisten het al lang, de wetenschap en het onderzoek lieten op zich wachten. Maar het vrouwenhart is toch echt anders dan het mannenhart. Waarom was er dan alleen maar aandacht voor onderzoek met mannelijke proefpersonen? Op deze pagina’s vertellen mensen hun verhalen. Zoals Hella, over haar hartinfarct: “Wat je voelt, probeer je zo goed mogelijk uit te leggen. Pas na lange tijd bleek dat het aan mijn hart lag. Daar hadden heel veel specialisten overheen gekeken.” Ze krijgt gelijk van cardioloog Joan Meeder: “We kunnen het verschil tussen het mannen- en vrouwenhart met nieuwe apparatuur nu veel beter meten.”

En wat te denken van medicijnen, hun werking en bijwerkingen? Wij vrouwen mochten vroeger niet meedoen als proefpersoon aan medicijnonderzoek. Dat was maar lastig vanwege onze hormonale schommelingen en mogelijke zwangerschappen. Dat stadium is gepasseerd, zo blijkt uit het verhaal van Nazrien: “Naast endometriose heb ik last van een structureel vitamine B12 tekort. Daar is een verschil in dosering tussen mannen en vrouwen heel essentieel.” Meten is weten vindt ook farmacoloog Annette Maassen van den Brink: “Het verschil in de werking van medicijnen tegen migraine bij man en vrouw is voor artsen van groot belang. Of beter gezegd, voor hun patiënten.” Ik zou zeggen: en nog beter, voor hun vrouwelijke patiënten.

En nee, die zeuren niet, ook al werd dat lang gedacht. Terwijl ervaringsdeskundigen zelf zeggen dat vrouwen hun klachten kleiner maken. Vrouwen mochten van oudsher toch niet ziek zijn. Maar dat zijn ze wel. En dus is het tijd voor gender in de gezondheid. Ik zeg: kijk niet zozeer naar de buitenkant, maar naar verwachtingen, rolpatronen en opvoeding. Dat zijn aspecten waardoor dezelfde ziekte er bij vrouwen anders uitziet dan bij mannen. Of zoals patiënt Ellen zegt: “Vrouwen hebben meer dan mannen de neiging om alle ballen in de lucht te willen houden. Omdat ze oog hebben voor alle kleine dingen, maken ze zich overal druk om.”

Inhaalslag is nog niet af

Inmiddels is het programma Gender en Gezondheid alweer vier jaar bezig en nu afgerond. Zijn we er dan? Nee. We komen van ver, we zijn goed op weg, maar de inhaalslag is nog lang niet klaar. Als het aan mij ligt krijgt gender structureel aandacht in onderzoek naar de zorg. Want aandacht voor verschillen tussen mensen leidt tot een meer evenwichtige kwaliteit van zorg. Laten we de kennis die we verzamelen verder uitdragen. We moeten het zorgverleners zo makkelijk mogelijk maken om er iets over te vinden. Dus inbouwen in formulieren, pop-up schermen, opnemen in Thuisarts.nl, databases, enzovoorts. Zodat als een vrouw bij de dokter komt, die direct alle relevante gendergerelateerde informatie ter beschikking heeft.

Dianda Veldman

Directeur Patiëntenfederatie Nederland

Lid programmacommissie ZonMw

Alle teksten op deze pagina zijn geschreven door Christl Foekema - Zorg in Tekst.

Spreekuur; magazine met verhalen over het belang van inclusieve zorg

Het vertellen van verhalen uit de spreekkamer is ontzettend belangrijk. Deze laten zien hoe en waar zorg op maat nog ontbreekt. In ons magazine Spreekuur kun je ervaringen lezen van mensen die te lang hebben moeten wachten op een juiste diagnose.

Of van mensen die zich soms niet serieus genomen voelen door een zorgverlener. Maar ook lees je hoe zorgverleners deze verhalen gebruiken en zich inzetten voor gender- en lhbti-sensitieve zorg.

Spreekuur, het magazine vol verhalen over het belang van inclusieve zorg, is een samenwerking tussen WOMEN Inc. en Patiëntenfederatie Nederland.

Spreekuur; magazine met verhalen over het belang van inclusieve zorg

Meer weten over Gender en Gezondheid?

Partners

Wij zetten ons sinds 2018 in kennis over gender en gezondheid op de juiste manier in de praktijk terecht te laten komen. Zo streven wij samen naar gezondheidszorg op maat. Dit doen we samen met:

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!