Je hoort tot een risicogroep en zoekt goede informatie over het coronavirus
UPDATE - We passen deze pagina telkens aan wanneer dat nodig is. Zo krijg je steeds de meest actuele informatie van onze leden die op deze pagina staan.
Kwetsbare kankerpatiënten
-
Hoe bescherm je kwetsbare kankerpatiënten als anderhalve meter afstand houden in het ziekenhuis niet kan en niet standaard mondkapjes worden gebruikt?
Bezoek verpleeghuis
In de brief van 24 juni 2020 heeft minister Hugo de Jonge laten weten dat als er geen coronabesmettingen zijn op een verpleeghuislocatie er op voorhand geen beperkingen meer gelden voor het ontvangen van bezoek. Dit geldt zowel voor het aantal bezoekers als de frequentie van bezoek. Ook zijn bewoners vrij om naar buiten te gaan als zij dat wensen.
Verder schrijft de minister dat het mogelijk maken van bezoek in goed overleg binnen de instelling plaats dient te vinden en praktisch uitvoerbaar moet zijn. Net zoals de afgelopen maanden het geval was, blijft de minister hierover in gesprek met de sector.
Mondkapjes in het openbaar vervoer
-
Op deze pagina lees je vragen en antwoorden over mondkapjes en contactberoepen en mondkapjes in het openbaar vervoer. En een instructie voor het gebruik van mondkapjes.
Omgaan met de maatregelen
-
Kijk hier voor de routekaart/het schema waarin alle data staan voor verruiming/versoepeling van de regels als het gaat om mensen met een kwetsbare gezondheid.
Het advies om niet op bezoek te gaan bij 70-plussers is sinds 29 april aangepast. Vanaf nu geldt: zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar en ouder kunnen door 1 of 2 vaste personen met enige regelmaat worden bezocht.
-
Handen wassen, zoveel mogelijk thuisblijven, thuiswerken, afstand houden - alle maatregelen die de deskundigen ons adviseren - worden verlengd.
Er is nu een boekje dat ernstig zieke patiënten en hun naasten wil helpen om in deze tijd 'mee te leven op afstand' en toch menswaardig afscheid te nemen, als het zover komt. Het boekje is in eerste instantie bedoeld voor mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen met een slechte prognose, maar kan ook voor anderen bruikbaar zijn.
-
Veel mensen hebben het coronavirus en hebben er weinig last van. Daar helpt het boekje ‘Samen zijn op Afstand’ bij. Het is een online printbaar boekje dat patiënten en hun naasten informeert en inspireert.
Informatie over het coronavirus
Er is erg veel informatie over het coronavirus te vinden. Maar waar kun je met vragen terecht als het over jouw situatie gaat?
Hoe gaat het nu en straks bijvoorbeeld met de levering van je medicijnen? Of specifieke hulpmiddelen? Waarmee kan je omgeving jou helpen en hoe? Wat zijn de gevolgen van dit alles voor je partner, je gezin of je kinderen?
Dat zijn vragen waarop de antwoorden voor iedereen verschillend kunnen zijn. We hebben hier een pagina samengesteld met allerlei specifieke informatie van onze leden.
-
FCIC is een stichting voor patiënten en hun familie en geeft informatie over wat het betekent als je op een Intensive Care ligt of hebt gelegen.
-
Samen met Slachtofferhulp Nederland heeft FCIC een ondersteuningspunt ingericht voor naasten van IC-patiënten. Bel 088 746 00 90 of bekijk de website.
-
De meest recente en complete algemene informatie lees je op de site van de Rijksoverheid samen met het RIVM.
-
Juist nu is het belangrijk om je lichamelijke en mentale gezondheid zo goed mogelijk op peil te houden. Het RIVM heeft hiervoor verschillende leefstijladviezen gemaakt.
-
Ook op Thuisarts.nl staat belangrijke informatie over wat je wel en beter niet kunt doen op dit moment.
-
Wat betekenen de coronamaatregelen als je zwanger of net bevallen bent? Bekijk alle info op de site van de verloskundigen - de KNOV.
Patiëntenorganisaties
Voor patiënten met een specifieke aandoening is informatie over het coronavirus beschikbaar bij de betreffende patiëntenvereniging.
Bekijk de lijst en wellicht staat de (patiënten-)organisatie erbij die jou kan helpen en die je de informatie kan geven die jij zoekt.
Hieronder staat informatie van enkele (patiënten-)verenigingen:
-
Vaak hebben onze leden een eigen pagina met informatie over corona.
Nationale Zorgnummer
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of klachten over de zorg? Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Stuur een e-mail of bel 0900 23 56 780 (20 cent per gesprek). Bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 09:00 - 13:00 uur.