Keuzehulp wijst de weg naar passend verpleeghuis

Het aantal ouderen dat in de toekomst een beroep doet op verpleeghuiszorg neemt de komende jaren fors toe. Op dit moment telt Nederland achthonderdduizend inwoners ouder dan tachtig jaar. In 2017 woonden er van hen 129 duizend in een verpleeghuis.

Volgens het CBS neemt het aantal tachtigplussers toe tot 1,6 miljoen in 2040 en 2 miljoen in 2050. Voor een groot deel van deze mensen zal een verpleeghuis de laatste plek zijn waar ze wonen. Daarom is het nodig dat zij in een omgeving terechtkomen die bij hen past en waar ze passende zorg en ondersteuning krijgen. Maar hoe vinden ze zo’n plek?

Wat vinden mensen belangrijk?

Uit eerder onderzoek uit 2018 blijkt dat mensen die een verpleeghuis zoeken een aantal zaken belangrijk vinden. Het gaat dan om goede hygiëne, prettige bejegening en sfeer, afspraken die worden nagekomen. Ook moet het personeel makkelijk aanspreekbaar zijn. Verder vinden mensen het belangrijk dat bewoners regelmatig naar buiten kunnen en dat hun zelfredzaamheid zoveel mogelijk wordt gestimuleerd.
Nu – in 2019 – is dit onderzoek uitgebreider gedaan en zijn mensen verder bevraagd over wat zij belangrijk vinden aan voorzieningen en diensten bij en in een verpleeghuis.

Patiëntenfederatie Nederland wil dat (naasten van) bewoners voor ze een keuze maken voor een verpleeghuis informatie hebben over wat zij belangrijk vinden. Zij kunnen dan een weloverwogen keuze maken voor een verpleeghuis dat bij hen past. Hierbij spelen natuurlijk ook zaken als wachtlijsten en eventuele acute situaties een rol. Maar ons uitgangspunt is dat mensen bewust kunnen kiezen waar ze heen willen. Om dit te realiseren moet de informatie die mensen nodig hebben bij deze keuze, beschikbaar zijn en beschikbaar worden gesteld.

Welk verpleeghuis past het beste bij je wensen?

Vaak is de informatie die mensen willen niet of niet geheel beschikbaar. Met de informatie die er wel is, heeft Patientenfederatie Nederland nu een keuzehulp gemaakt waarmee mensen kunnen uitzoeken welk verpleeghuis het beste bij hun wensen past. Het is een keuzehulp die gaandeweg verder wordt uitgebouwd. Op dit moment is er nog onvoldoende informatie beschikbaar over personeel, wachttijden, kwaliteit en specialisatie van veel verpleeghuizen. Zodra die wel beschikbaar is, wordt dat toegevoegd aan de keuzehulp.

In een brief aan de Tweede Kamer roept de Patiëntenfederatie de hulp in van de minister om nog ontbrekende keuze-informatie boven tafel te krijgen.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!