Uitkomstgerichte Zorg: vier ontwikkellijnen en een veranderaanpak.

Graag geven we je vanuit Patientenfederatie Nederland een update over het programma Uitkomstgerichte Zorg. In dit programma werken de partijen uit het Hoofdlijnenakkoord medisch specialistische zorg (HLA-MSZ) samen om de zorg in de spreekkamer verder te verbeteren en beter af te stemmen op de uitkomsten die er voor de patiënt toe doen. Er gebeurt al veel op dit gebied. Dus willen we verbinden, versterken en landelijke doorbraak creëren. Dat doen volgens de volgende vier lijnen.

Binnen lijn 2 zijn er zes activiteiten om patiënten en zorgprofessionals te helpen meer samen te beslissen.

  1. Landelijke sectoroverstijgende campagne
  2. Vindplaats behandelkeuzehulpen
  3. Scholing en opleiding
  4. Leren van elkaar
  5. Beperkte gezondheidsvaardigheden
  6. Organiseren en belonen

Landelijke veranderaanpak
Deze vier lijnen zijn geen eenvoudige opdrachten. Het vraagt inzet van zorgprofessionals en patiënten. En het moet ook in de ziekenhuizen en klinieken in de praktijk gebracht worden. Voor dit laatste is er een aparte activiteit, namelijk de Veranderaanpak (coördinator: NVZ). De Veranderaanpak gaat over de beoogde verandering van organisatie, werkwijzen en gedrag, die nodig is om tot meer samen beslissen en leren en verbeteren op basis van uitkomstinformatie te komen.

Hierbij wordt ingezet op de inbreng van ambassadeurs en coaches, achterhalen waar ‘huizen’ behoefte aan hebben bij hun ondersteuning en wat zij te bieden hebben, en het verspreiden van goede voorbeelden via conferenties en bijeenkomsten.

U ziet, het gaat om een veelomvattend programma waarbij door alle betrokken partijen wordt ingezet op diverse, in elkaar grijpende ontwikkelingen. En het bouwt voort op vele experimenten, losse projecten en pilots die overal in het land zijn geweest en nog lopen. Om zo tot een landelijk aanpak te komen met een breed draagvlak. Het gaat erom dat we allemaal elkaar scherp houden en aanspreken om de primaire doelstellingen van meer samen beslissen en leren & verbeteren op basis van uitkomstinformatie te realiseren. Dat we een onomkeerbare beweging in gang zetten.

Team Uitkomstgerichte Zorg namens Patientenfederatie Nederland:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (programmamanager, lijn 3/4 en veranderaanpak)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (lijn 1)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (lijn 1/2)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (lijn 2)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (campagnemanager, onderdeel lijn 2)

Lees in het document onderaan deze pagina de complete update, inclusief meer over de vier lijnen en de zes activiteiten bij lijn 2.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!