Tekort aan reumatologen zorgt voor forse wachttijden

Sinds een aantal weken publiceert ZorgkaartNederland de wachttijden van poliklinieken van alle ziekenhuizen in Nederland. Hierdoor kunnen patiënten kijken of er verschillen in wachttijden tussen de ziekenhuizen in hun omgeving zijn.

In de gegevens valt op hoe lang de wachttijden zijn voor de poliklinieken reumatologie. Niet alleen is het gemiddelde beduidend hoger dan bij andere poliklinieken, ook zijn er forse uitschieters. Op ZorgkaartNederland zijn wachttijden tot wel 28 weken voor een afspraak bij de polikliniek reumatologie te zien.

De betreffende ziekenhuizen wijten de forse wachttijden aan een landelijk reumatologentekort. Gerardine Willemsen, voorzitter van de Nationale Vereniging Reumazorg Nederland, herkent deze problemen: “Het reumatologentekort leidt voor patiënten tot soms enorme wachttijden. Veel reumapatiënten zullen de wachttijd aanvaarden, omdat het meestal geen levensbedreigende situaties betreft. Maar de soms lange wachttijden botsen nogal eens met de wens om de patiënten op tijd te zien.”

De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) is ook op de hoogte van het tekort. Dat juist buiten de Randstad de wachttijden oplopen, heeft volgens de NVR onder meer te maken met sociale factoren: reumatologen volgen hun opleiding vaak in de Randstad en – eventueel ook vanwege het werk van hun partner in de regio – daardoor is een verre verhuizing minder aantrekkelijk.

Doordat er in de afgelopen jaren extra opleidingsplekken waren, verwacht de NVR dat over een paar jaar juist een klein overschot aan reumatologen is. Dan moeten de extreme wachttijden overal in Nederland tot het verleden behoren.

Lees hier het uitgebreide artikel op ZorgkaartNederland met oa reacties van de betreffende ziekenhuizen.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!