Direct naar:

Marcel: 'Een goede tandarts is mij heel veel waard'

Jarenlang ging ik niet naar de tandarts. Ik had slechte ervaringen na een valpartij met de fiets. Daar heeft mijn gebit behoorlijk onder te lijden gehad. Ik was compleet mijn vertrouwen kwijt.

Man zit op de fiets

Bielzen op de weg

Op een vrijdagmiddag, begin jaren ’90, fietste ik van mijn werk naar vrienden. Er lagen bielzen op de weg, maar die zag ik over het hoofd. Ik reed er finaal tegenaan en sloeg met fiets en al tegen het wegdek. Met een bebloede kin kwam ik bij mijn vrienden aan. We reden gelijk naar het ziekenhuis waar ik hechtingen kreeg. Maar in de periode erna kreeg ik steeds meer last van mijn gebit. De link met die valpartij legde ik pas op de ochtend van een sollicitatiegesprek. Ik brak mijn voortand af toen ik een broodje at. Toen wist ik: dit is niet goed.

Zeven jaar niet naar de tandarts

Gelukkig had ik een goede tandarts. Hij bracht onder andere een kroon aan, deed wortelkanaalbehandelingen en wat ander herstelwerk. Helaas stopte deze tandarts en was ik aangewezen op zijn opvolger. In die tijd werd tandzorg nog toegewezen door het Ziekenfonds, je had niets te kiezen. Die nieuwe tandarts gaf slecht informatie en deed uit de hoogte. Ik voelde me niet serieus genomen en begon de tandarts te mijden. Al met al ben ik zeven jaar niet meer bij een tandarts geweest.

Extra moe door de prothese

Mijn partner was erg tevreden over haar tandarts. Eerst ging ik nog niet. Maar toen ik door een ontsteking weer last kreeg van mijn kiezen, moest ik wel. Ik was eerst best zenuwachtig. Je gebit is iets heel gevoeligs dat je uit handen geeft. Daar is vertrouwen voor nodig. Maar ik wist dat er iets moest gebeuren, want ik had pijn. Deze tandarts zag gelijk dat er iets niet goed zat. Die merkte zelfs op: “Ben je toevallig hard gevallen?”. Hij heeft in eerste instantie alles getrokken wat niet goed zat. Voor mijn bovenkaak kreeg ik een prothese, maar die gebruik ik niet. Die voor onder gebruik ik wel, maar ideaal is anders. Ik ben servicedeskmedewerker in de ICT, dus ik praat de hele dag. Door die prothese ben ik na een hele dag extra moe.

man staat bij buiten-pizza-oven

Eindelijk mijn kiezen terug

Om deze reden heeft de tandarts me een kliniek aangeraden. Daar ben ik nu onder behandeling voor implantaten. Dus over een paar weken krijg ik eindelijk mijn kiezen terug.
Met de tandtechnicus daar heb ik een prima klik. Verleden jaar hebben ze mijn kaak open gemaakt en wat bot aangevuld. Al na een paar dagen werd ik gebeld met de vraag hoe het met me ging. Toen ik enkele maanden daarna implantaten kreeg, deden ze dat ook zo netjes.

Achterhaal wat je mogelijkheden zijn

Als je achterover leunt, dan overkomt het je. Je krijgt soms slechte informatie over wat je opties zijn. Vraag dus goed door. Je weet niet wat je niet weet, dus je kunt niet alles zelf oplossen. Maar probeer wel te achterhalen wat je mogelijkheden zijn. En laat je beslissingen niet over één nacht ijs gaan. ZorgkaartNederland kan helpen om een afgewogen keuze te maken. Ik heb daar ook gekeken naar wat de beoordelingen zijn van de kliniek waar ik nu onder behandeling ben. Natuurlijk telt je budget mee, maar dat zou niet het enige moeten zijn.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!