Direct naar:

Patiëntenfederatie Nederland

Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben, nu of in de toekomst. En geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Op basis van de ervaringen van mensen zorgen we dat de zorg beter aansluit bij wat mensen vragen. Onze informatie helpt mensen bij het maken van keuzes in de zorg. De Patiëntenfederatie vertegenwoordigt ruim 200 patiëntenorganisaties.

Jentje zit aan tafel

Over de zorg

Patiëntenfederatie Nederland maakt je wegwijs in de gezondheidszorg. Maak gebruik van praktische informatie, (keuze)hulpmiddelen en ervaringen van anderen. Patiëntenfederatie Nederland zet zich in voor alle mensen die zorg nodig hebben.

 • Patientenfederatie Nederland vindt dat mensen het recht moeten hebben om te kunnen kiezen voor digitale zorg. Zij moeten kunnen kiezen voor het communicatiekanaal en type zorg dat bij hen past. De weg naar deze hybride zorg hebben we beschreven in een standpunt.
 • De toegankelijkheid van de huisartsenzorg staat onder druk. De zorgvraag neemt toe en wordt complexer. Lees hier de verhalen van patiënten die laten zien hoe belangrijk goede huisartsenzorg is en een cruciale schakel vormt in het hele zorgsysteem. Daarom is het belangrijk dat iedereen toegang blijft houden tot huisartsenzorg.
 • Wij staan voor passende zorg die samen met én vanuit het patiëntenperspectief wordt georganiseerd. Dit betekent dat de patiënt als partner in de behandelrelatie daadwerkelijk positie krijgt en op maat wordt ondersteund. Lees meer in ons standpunt hierover.
Christel is buiten in een natuurgebied

Zet je ervaring in

Met jouw stem maakt de Patiëntenfederatie het verschil in de spreekkamer en in het zorgstelstel. Deel zelf ook je ervaringen met de zorg. Zo help je anderen én de zorg vooruit.

Titus is aan het fietsen

Dit doen wij

Patiëntenfederatie Nederland komt op voor alle mensen die zorg nodig hebben. Dat doen wij door zelf beleid te ontwikkelen en dat van andere organisaties en beslissers te beïnvloeden. 

 • Nieuws
  We brengen 2 punten in voor het Tweede Kamerdebat van aanstaande woensdag: 1) Het wordt hoog tijd dat er duidelijkheid komt wat welke polis vergoedt en tegen welke voorwaarden. 2) Schep voor eens en voor altijd duidelijkheid over alle kosten waarmee mensen met een aandoening of beperking te maken krijgen.
 • Nieuws
  Vanaf vandaag zijn keuzekaarten voor veel aandoeningen beschikbaar via Thuisarts.nl. Patiënten die hier hun aandoening opzoeken, vinden nu ook de keuzekaart. Deze kaarten geven een overzicht van alle behandelingen en beantwoorden de belangrijkste vragen van patiënten. Patiënten en dokters gebruiken dit overzicht als zij samen beslissen welke zorg het beste bij de patiënt past.
 • Nieuws
  Iets meer dan de helft van de 70-plussers die deelnamen aan ons onderzoek onder ruim 1.100 mensen heeft nog geen gesprek gevoerd met een zorgverlener over het levenseinde. Het merendeel omdat ze daar nog geen behoefte aan hebben. Wie wel zo’n gesprek wil - een op de drie - vindt het moeilijk er over te beginnen, of is er nog niet klaar voor.