Dit is de ZorgkaartNederland Top 2021

Op de eerste dinsdag van december maakt ZorgkaartNederland traditiegetrouw de best gewaardeerde zorginstellingen per zorgsector bekend. Deze populaire zorginstellingen zijn te vinden in maar liefst tien van de twaalf Nederlandse provincies.

Aan de hand van de waarderingen tussen 1 januari en 1 november 2021 heeft zorgwebsite ZorgkaartNederland ook dit jaar weer uitgerekend welke zorginstellingen er op ZorgkaartNederland het best gewaardeerd werden door hun patiënten en cliënten. De provincies waar veel mensen wonen, doen het altijd goed. Maar opvallend was de populariteit van sommige zorginstellingen in de provincies Flevoland, Limburg, Utrecht en Overijssel.

Vijf sectoren in plaats van vier

De ZorgkaartNederland Top bestaat ieder jaar uit een top 10 van best gewaardeerde instelling per zorgsector. Dit jaar heeft ZorgkaartNederland de vijfde zorgsector fysiotherapiepraktijken toegevoegd aan het rijtje van verpleeghuizen, wijkverpleging, ziekenhuizen en klinieken.

Die instellingen staan onderaan dit bericht, in willekeurige volgorde (er is geen nummer 1 en nummer 10) en zijn door heel Nederland te vinden. Er zijn immers vijf top 10-lijstjes en in alle vijf de lijstjes staan zes of zeven verschillende provincies vertegenwoordigd.

Het betreft ook niet steeds dezelfde zes of zeven provincies. Over alle lijstjes heen bekeken, staat in tien van de twaalf Nederlandse provincies een zorginstelling die in minimaal één van de vijf lijstjes van de Top 2021 voorkomen. Alleen in Zeeland en Drenthe zijn geen hoofdvestigingen van best gewaardeerde zorgorganisaties te vinden.

Limburg, Utrecht en Overijssel opvallend goed

In de provincies met de meeste inwoners staan de meeste zorginstellingen met hoge waarderingen. In Noord-Holland staan bijvoorbeeld 10 van de in totaal 50 best gewaardeerde zorginstellingen, zoals het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. En in Zuid-Holland 8 van de 50. Bovendien zijn voor alle vijf de sectoren in Noord-Holland zorginstellingen te vinden die in de Top 2021 voorkomen.

Maar een hoog inwoneraantal is geen voorwaarde. In Limburg (1,1 miljoen inwoners), Utrecht (1,4 mln.) en Overijssel (1,2 mln.) hebben immers meer zorginstellingen met goede cijfers hun hoofdkantoor, dan in Noord-Brabant en Gelderland, waar per provincie meer mensen wonen (resp. 2,9 mln. en 2,1 mln.).

Flevoland

De provincie Flevoland heeft na Zeeland het laagste inwonersaantal (423.021), maar telt desondanks twee zorginstellingen die bij de 50 best gewaardeerde horen: het Flevoziekenhuis in Almere en HartKliniek in Lelystad. Flevoland laat naast Zeeland ook de provincies Groningen en Friesland achter zich, die met ‘Fysiosportief fysiotherapie’ (Groningen) en ziekenhuis ‘Tjongerschans’ (Friesland) beide één Zorgkaart Top-instelling herbergen.


De vijf top 10-lijsten Externe link:zorgkaartnederland.nl

Bekijk hier de 50 genomineerden uit de sectoren wijkverpleging, ziekenhuizen, klinieken, verpleeghuizen en fysiotherapie.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!