Geef patiënt de keuze tussen fysieke en digitale zorg

Iedere patiënt moet over enkele jaren kunnen kiezen tussen fysieke en digitale zorg bij de huisarts en het ziekenhuis. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Die spreekt volgende week over gegevensuitwisseling in de zorg en slimme zorg.

De federatie wil lessen trekken uit het begin van de coronacrisis. Toen gingen veel deuren van zorgverleners letterlijk dicht en werd zorg op afstand de regel. Dat ging via de gewone telefoon maar ook en steeds meer via beeldbellen of telebegeleiding.

Overal klinkt de ambitie om meer digitale zorg te gaan gebruiken. Toch leidt de Coronacrisis niet vanzelf tot een structurele invoering van zorg op afstand, schrijft de Patientenfederatie.

En: “Patientenfederatie Nederland is voorstander van een structurele inbedding van digitale zorg. Niet een beetje beeldbellen of op sommige plekken pilots die niet landelijk opschalen. Wij pleiten voor hybride zorg, de optimale combinatie van zorg op afstand én op de locatie van de zorgverlener. In de kern willen wij de komende jaren toewerken naar hybride huisartspraktijken en hybride ziekenhuizen waarin fysieke en digitale zorgprocessen gecombineerd worden. Patiënten die dat willen kunnen veel contacten, behalve een eventuele benodigde fysieke afspraak, online doen. En willen ze voor alles naar de praktijk of poli blijven komen, dan kan dat natuurlijk ook. Hybride zorg draagt zo bij aan de juiste zorg op de juiste plek en het juiste moment. Bovendien blijven digitale kanalen toegankelijk als de deuren onverhoopt fysiek dicht gaan”, aldus de brief.

We vragen hiervoor ook aandacht in een brief aan de Tweede Kamer in de aanloop naar de begrotingsbehandeling VWS in week 49 van 2020.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!