Helft patiënten wil graag een videoconsult

De helft van de patiënten wil graag een videoconsult in het ziekenhuis gebruiken. Eén derde weet dat nog niet en iets meer dan 20 procent heeft er geen behoefte aan, blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met Amsterdam UMC.

Een videoconsult in plaats van een fysiek consult bespaart energie, zeggen de deelnemende patiënten. Ook vinden ze het fijn om de wachtkamer te vermijden, minder afhankelijk te zijn van anderen en bespaart het reistijd en reiskosten. De patiënten die liever voor een fysiek consult gaan, missen het persoonlijke contact tijdens een videoconsult. De non-verbale communicatie, het zien van eventuele afwijkingen en liplezen zijn juist fijn aan fysiek contact.

Weinig mensen willen videoconsult bij eerste contact

Van de 968 patiënten die deelnamen aan het onderzoek is de man-vrouwverdeling gelijk. De deelnemers zijn gemiddeld 65 jaar en 93,4 procent heeft één of meer chronische aandoeningen. 1,7 procent heeft wel eens een videoconsult met hun ziekenhuiszorgverlener gehad. Meer dan de helft gebruikt videobellen privé.

Alleen bij goed nieuws een telefonisch consult

Tijdens het eerste consult is er geen behoefte aan een videoconsult; 6,7 procent geeft aan een videoconsult te willen. Ook kiezen patiënten voor een fysiek consult wanneer er een behandeling of slecht nieuws moet worden besproken. Wanneer de patiënt voor een controle, follow-up of uitslag een ziekenhuiszorgverlener moet zien, vinden de deelnemers een videoconsult een ideale vervanger voor een fysiek consult.

In vergelijking met een telefonisch consult kiezen patiënten het liefst voor een videoconsult. Dit geldt vooral voor gevoelige informatie en een behandeling bespreken. Alleen wanneer er goed nieuws is, kiest de patiënt liever voor een telefonisch consult.

60 procent is in staat een videoverbinding te maken

Is de patiënt ook in staat om technisch een videoverbinding te maken? Ja, zegt 60 procent. Eén op de vier gebruikt maandelijks videobellen. 10 procent denkt de videoverbinding niet te kunnen starten. Toegang via een beveiligd patiëntenportaal heeft voor 60 procent de voorkeur. 70,8 procent vertrouwt – zonder het zeker te weten – dat de privacy tijdens een videoconsult ook is geborgd. Ook wil 80 procent het consult opnemen om het later terug te bekijken.

Stem met de patiënt af welk type consult wordt ingezet

Sinds 1 januari 2018 worden consulten op afstand in het ziekenhuis vergoed. Dit kan een e-consult, telefonische afspraak of video-consult zijn. Wel is het belangrijk dat de patiënt tijdens het zorgtraject een keer de zorgverlener fysiek ziet. Het zou goed zijn als patiënten en zorgverleners vaker kijken of een videoconsult kan. Het moet natuurlijk wel medisch verantwoord zijn. Zo’n overleg gebeurt ook steeds meer in de spreekkamer. We noemen dat samen beslissen.

> Lees hier het artikel in Medisch Contact

> Lees hier het dossier Digitale zorg

> Lees hier het dossier Samen Beslissen

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!