'Let beter op dreigend medicijntekort'

Er moet snel een signaleringssysteem komen om dreigende tekorten aan medicijnen vlug te kunnen opsporen. Dat zegt directeur Dianda Veldman van Patiëntenfederatie NPCF. De Inspectie voor de Volksgezondheid zou daartoe het voortouw moeten nemen.

Dianda Veldman zei vanochtend in het radioprogramma van BNR dat dreigende medicijntekorten een zaak zijn van de hele keten. Fabrikant, groothandel, apothekers, patiënten en huisarts kunnen allemaal een rol spelen. Vroegtijdige signalering kan helpen om tekorten te voorkomen.

Veldman: “Dat hoeft niet voor elk pilletje of drankje dat verstrekt wordt, maar je kunt het voor een aantal belangrijke geneesmiddelen beter in de gaten gaan houden. Zeker als het gaat om grote hoeveelheden patiënten of bijvoorbeeld om een bijna-monopolie: een situatie waarin eigenlijk maar één medicijn voor die aandoening gebruikt wordt. Dat maakt het ook heel erg kwetsbaar.”

Ze wees op het tekort aan het medicijn Thyrax dat 300.000 patiënten met schildklierfalen in de problemen bracht. “We moeten voorkomen dat fabrikanten ineens zomaar de productie kunnen stopzetten.”

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!