Nieuwe keuzehulp bij Artrose van de heup of de knie

De Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) heeft samen met Patiëntenfederatie Nederland en het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten de Consultkaarten Artrose van de heup en Artrose van de knie ontwikkeld. Arts en patiënt kunnen aan de hand van een Consultkaart de behandelmogelijkheden vergelijken en samen kiezen voor de behandeloptie die het beste bij de patiënt past. Ewoud van Arkel, orthopedisch chirurg en voorzitter van de werkgroep Consultkaart: “Een beter geïnformeerde patiënt maakt bewustere keuzes en is tevredener over de behandeling, daar is zowel de patiënt als de arts bij gebaat.”


Samen beslissen
Een Consultkaart biedt een leidraad voor het gesprek tussen arts en patiënt en kan als naslagwerk worden gebruikt. De eerste ervaringen met de Consultkaarten Artrose van de knie en de heup zijn positief bij zowel patiënten als artsen. Van Arkel: “Voor artsen is de Consultkaart een handig hulpmiddel om de voor de patiënt vaak ingewikkelde materie uit te leggen. De Consulkaart vormt daarmee een belangrijk onderdeel van het proces van samen beslissen.”


Co-productie
Consultkaarten worden ontwikkeld door de wetenschappelijke vereniging en de betrokken patiëntenvereniging. De meeste gestelde vragen van patiënten bij een specifieke aandoening of ziektebeeld zijn uitgangspunt. De antwoorden worden gegeven op basis van de medisch-wetenschappelijke richtlijn.

Meer aandoeningen
Naast de Consultkaarten Artrose van de heup en Artrose van de knie ontwikkelt de NOV ook een Consultkaart over het letsel van de voorste kruisband. Andere wetenschappelijke verenigingen en betrokken patiëntenorganisaties zijn momenteel bezig met de ontwikkeling van Consultkaarten op de gebieden trombose, longembolie, blijvende schade aan de nieren, epilepsie bij volwassenen, vocht in het middenoor en ontstoken keelamandelen bij kinderen.

Alle gepubliceerde Consultkaarten zijn beschikbaar via www.consultkaart.nl en krijgen een prominente plek op www.begineengoedgesprek.nl, de website van de campagne ‘Betere zorg begint met een goed gesprek’. Consultkaart is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie Medisch Specialisten.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!