Direct naar:

Patiëntenpeiling voorlichting gebruik opioïden

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is op zoek naar patiënten die hen kunnen helpen om de voorlichting bij gebruik van opioïden verder te verbeteren. Hieronder geven we hier meer uitleg over.

Taakgroep Gepast gebruik opioïden

In maart 2019 stelde minister Bruins de taakgroep ‘Gepast gebruik opioïden’ in om het onjuist gebruik van opioïden terug te dringen. Patiëntenfederatie Nederland is een van de leden van deze taakgroep. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft de voorzittersrol binnen dit traject, waarin wordt gewerkt aan vier thema’s:

Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op www.opiaten.nl 

Voorlichtingsmateriaal voor patiënten

Om de kennis bij patiënten over het gebruik van opioïden te vergroten heeft de taakgroep inmiddels een aantal animatiefilmpjes gemaakt: https://www.opiaten.nl/patienten. Verder zijn we in gesprek met thuisarts.nl om patiëntmateriaal te maken over juist gebruik van opioïden. De vraag vanuit de taakgroep is of er voor specifieke patiëntengroepen behoefte is aan informatie op maat over opioïden.

Behoeftepeiling bij patiënten

Graag willen we bij patiënten die opioïden gebruiken of gebruikt hebben nagaan of zij (destijds) voldoende geïnformeerd zijn om de opioïden goed en gedurende de juiste periode te gebruiken. We doen dit door middel van een korte online vragenlijst van 9 vragen. Dit kan anoniem. Patiënten kunnen ook hun emailadres of telefoonnummer invullen wanneer zij er voor open staan om door een adviseur van IVM benaderd te worden voor aanvullende vragen.

Hoe kunt u ons helpen?

We willen u vragen om onderstaand bericht te delen met uw achterban. Bijvoorbeeld via uw eigen website, nieuwsbrief of facebookpagina.

Gebruikt u opioïden (zoals oxycodon of morfine) of heeft u opioïden gebruikt in het verleden? Help ons dan om de voorlichting voor een juist gebruik nóg beter te maken door te klikken op deze link: naar de survey

Wat kunt u van ons verwachten?

De ingevulde vragenlijsten komen bij IVM binnen. Wij zullen deze analyseren. Mocht uit de behoeftepeiling blijken dat er behoefte is aan meer informatie op maat voor uw patiëntengroep, dan kan het IVM, in samenspraak met u, materialen ontwikkelen om aan deze behoefte te voldoen. De ontwikkeling van deze materialen zal vanuit het project worden gefinancierd.

Vragen of opmerkingen?

Heeft u nog vragen of opmerkingen na het lezen van dit bericht? Dan kunt u contact opnemen met Marieke van den Berk – Bulsink via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!