Onrust om beperken wijkverpleging

Er is onrust bij gebruikers van wijkverpleging en hun mantelzorgers. Mensen merken dat hun uren zorg worden verminderd, maar dat gaat niet altijd in overleg met hen. Dat constateren Patiëntenfederatie Nederland, KBO-PCOB, Alzheimer Nederland, Ieder(in) en MantelzorgNL in een brief aan de Tweede Kamer. Die praat vandaag over de ontwikkelingen in de coronacrisis.

De organisaties spreken overigens hun grote waardering uit voor de inzet en toewijding van zorgmedewerkers in deze Coronatijden. En ze tonen begrip dat niet meer alle zorg kan worden geleverd. Maar ze vragen er wel om dat vermindering van zorg altijd gebeurt in overleg met de klant en zijn of haar mantelzorger. Ook moet er minimaal een contactuur per week zijn en moeten cliënten een vast aanspreekpunt krijgen voor vragen.

De briefschrijvers zeggen dat verdergaande digitalisering van de zorg in sommige situaties goed kan, maar dat dit niet geldt voor alles. Voor persoonlijke verzorging of wondverzorging is fysieke aanwezigheid van de wijkverpleging nodig, aldus de brief.

Nationale Zorgnummer

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen of klachten over de zorg? Neem contact op met het Nationale Zorgnummer. Stuur een e-mail of bel 0900 23 56 780 (20 cent per gesprek). Bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 09:00 - 13:00 uur.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!