Patiëntenfederatie Nederland: zet patiënt centraal in hoognodige verduurzaming van de zorg

Zet het perspectief van patiënten centraal bij duurzame zorg, bied patiënten goede informatie over groene keuzes en kies voor digitale zorg als dat kan. Dat schrijft Patiëntenfederatie Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar het Kamerdebat over verduurzaming van de zorg: “De noodzaak om de zorg te verduurzamen wordt breed in de zorgsector gedeeld.”

man en vrouw aan tafel

Green Deal 3.0

Het is daarom ook dat Patiëntenfederatie Nederland in het najaar van 2022 vol overtuiging de Green Deal 3.0 tekende, een pakket aan afspraken dat gemaakt is door maar liefst 150 partijen in de zorg om de zorg in Nederland te verduurzamen. De sector is op dit moment bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 7 tot 8% van de totale Nederlandse CO2 uitstoot en dat percentage moet wat alle partijen betreft zo snel mogelijk naar beneden.

“Dat is niet alleen in het belang van de aarde, maar ook in het belang van onze gezondheid. Een ongezonde aarde leidt namelijk tot ongezonde inwoners,” aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van Patiëntenfederatie Nederland. “Daarom willen wij namens én met de patiënten in Nederland voorop lopen om deze transitie te maken, waarin kwaliteit van zorg voor de patiënt wat ons betreft altijd voorop blijft staan.”

Lees hier onze gehele brief aan de Kamer met daarin de punten die Patiëntenfederatie Nederland hierin van groot belang acht.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!