Patiëntgerichte zorginkoop: hoe doe je dat?

Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) ontwikkelden de vandaag verschenen handreiking Patiëntgerichte Zorginkoop.
Samen met Zorgverzekeraars Nederland vinden we het belangrijk dat patiënten zich herkennen in het inkoopbeleid van zorgverzekeraars. Patiëntorganisaties kunnen hier een rol in spelen, zij vertegenwoordigen de patiënt. Sommige zorgverzekeraars nodigen patiëntenorganisaties al uit en gaan in gesprek over hoe patiëntervaringen te benutten bij zorginkoop. Dat is een goede ontwikkeling, want patiënten hebben unieke kennis en ervaringen die kunnen bijdragen aan betere zorg.

Handreiking zorginkoop

De handreiking helpt patiëntorganisaties en zorgverzekeraars op weg naar patiëntgerichte zorginkoop. De online publicatie geeft uitleg over zorginkoop en patiëntparticipatie plus voorbeelden, praktische tips en handige tools. Bijvoorbeeld over hoe kunnen zorgverzekeraars rekening houden met de wensen en behoeften van patiënten in de zorginkoop? Hoe kunnen zij de ervaringen van patiënten zo effectief mogelijk ophalen en inzetten? En hoe kunnen patiëntenorganisaties zich goed voorbereiden op een goede inbreng van patiënten in dit inkoopproces? Wat kan en mag je van elkaar verwachten? 

Er is een versie voor patiëntenorganisaties en een versie voor zorgverzekeraars. 

Handreiking patiëntgerichte zorginkoop

De handreiking geeft uitleg over zorginkoop en patiëntparticipatie plus voorbeelden, praktische tips en handige tools.
Dit is de versie voor patiëntenorganisaties.

Man in rolstoel in hal van ziekenhuis
Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!