Stemmen in coronatijd

Een deel van de mensen met een kwetsbare gezondheid komt al sinds het begin van de coronapandemie niet of nauwelijks meer buiten. In een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in) onder iets meer dan 8.600 mensen zegt vijftien procent bijna aan huis te zijn gekluisterd.

Het onderzoek bekeek de bereidheid van mensen om te gaan stemmen in deze coronatijd. Daaruit blijkt dat negentig procent van de deelnemers half maart gaat stemmen, al dan niet per volmacht of via de post. Eén procent zegt nooit te gaan stemmen, drie procent gaat dit keer niet stemmen – vanwege corona – en zes procent weet nog niet of ze wel of niet gaan stemmen.

Mensen met een aandoening (negentig procent) zeggen iets minder vaak te gaan stemmen dan mensen zonder (93 procent). Bij mensen met diabetes of een longaandoening gaat nog iets minder stemmen, maar ook daar zegt bijna negentig procent van het stemrecht gebruik te maken. Van de groep die al sinds het begin van corona niet meer buiten komt, gaat 82 procent stemmen.

Mensen ouder dan zeventig jaar kunnen dit keer ook per brief stemmen. Van hen zegt vijf procent nog niet te weten of ze gaan stemmen, bij de groep onder de zeventig jaar zegt tien procent nog te twijfelen of niet te gaan stemmen.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!