Taart voor BovenIJ dat patiënt direct inzage geeft in onderzoeksuitslagen

Het Amsterdamse BovenIJziekenhuis geeft patiënten die dat willen voortaan direct inzage in de uitslagen van laboratorium en ander onderzoek zoals scans dat bij hen is gedaan. Patiënten hoeven dan niet langer een of twee weken te wachten voor ze hun uitslagen kunnen inzien. De conclusies, het beleid en de samenvatting zoals opgesteld door medisch specialisten en verpleegkundigen - de uitleg - wordt na 24 uur zichtbaar voor patiënten.

Patiëntenfederatie Nederland is blij met deze ontwikkeling die - als het aan directeur Dianda Veldman ligt - straks de normale praktijk wordt in elk ziekenhuis. Veldman liet een taart bezorgen bij het ziekenhuis. “Patiënten die dat willen moeten snel hun uitslagen kunnen inzien. Het is nergens voor nodig om ze een week of langer in onzekerheid te laten na een onderzoek”, zegt de directeur. Volgens Veldman kunnen patiënten heel goed zelf de afweging maken of ze hun uitslagen wel of niet willen zien, zonder voorafgaande duiding en toelichting van de dokter. “En als ze iets niet goed begrijpen kunnen ze altijd nog om uitleg vragen. Het scheelt de dokter werk en het neemt veel onzekerheid en ongerustheid weg bij patiënten.”

Het BovenIJ is niet het eerste ziekenhuis dat patiënten direct inzage geeft in de uitslagen, maar volgens de Patiëntenfederatie zijn er nog teveel ziekenhuizen die de uitslagen vertraagd in het patiëntendossier zetten. Directeur Veldman: “Wij blijven erop hameren dat ziekenhuizen hun onderzoeksuitslagen snel ter inzage geven aan patiënten. Het is in niemands belang om die onnodig lang vast te houden.”

Meer weten over digitaal je medische gegevens inzien? Externe link:digitalezorggids.nl

Je kunt je medisch dossier op papier krijgen, maar ook digitaal. Zo kun je bijvoorbeeld gestelde diagnoses, verwijsbrieven of uitslagen van (lab-)onderzoeken inzien. En inzicht krijgen in voorgeschreven medicatie.

laptop en mobiele telefoon
Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!