Tools voor organisatie van telebegeleiding

Veel zorginstellingen hebben moeite om telebegeleiding onderdeel te maken van het zorgproces. Een multidisciplinaire werkgroep uit het zorgveld ontwikkelde een toolkit met drie procesplaten, die helpt om telebegeleiding slim en efficiënt in te richten. Met als belangrijkste boodschap: hanteer een groeimodel en werk toe naar transmurale zorgpaden.

Telebegeleiding

Wilfred Heesen, cardioloog bij VieCure en werkgroepvoorzitter procesinnovatie van het Vliegwiel voor digitale innovatie: ‘Telezorg zou een no-brainer moeten zijn. Iedereen maakt al volop gebruik van digitale middelen, dus in de zorg is dat ook mogelijk. De coronacrisis heeft voor een versnelling gezorgd in de vraag naar digitale oplossingen, maar ook duidelijk gemaakt dat er nog uitdagingen zijn om dit breed uit te rollen. Met digitale zorg kunnen we de grote uitdagingen in de zorg aan, zoals het personeelstekort en de grote groei aan chronische zieken.’

Multidisciplinaire werkgroep

In de werkgroep zaten experts uit de hele zorgketen: van de huisarts, medisch specialist en thuiszorgprofessional tot de zorgmanager, implementatie-adviseur en de patiëntvertegenwoordiger. Zij ontwikkelden drie procesplaten die per zorgpad toenemen in complexiteit. De belangrijke boodschap van de werkgroep is: begin met het eerste zorgpad Telebegeleiding vanuit het ziekenhuis. Dit is een opstap naar Telebegeleiding in de keten en het Vergroten van initiatief bij patiënten.

Paul Bresser, longarts en CMIO in OLVG: ’Een patiënt 24/7 monitoren en begeleiden in een digitale multidisciplinaire netwerkomgeving. En daardoor de patiënt steeds op het juiste moment, op de juiste plaats en door de juiste persoon de juiste zorg te kunnen leveren. Telebegeleiding vanuit het ziekenhuis vormt de start van de verwezenlijking van deze droom.’

Zorg anders organiseren

De voordelen van telebegeleiding kunnen we alleen oogsten als we de zorg ook echt anders gaan organiseren. Het advies van de werkgroep is: begin relatief eenvoudig en streef naar ketensamenwerking en meer regie bij patiënten. Want als we telebegeleiding breed uitrollen in het kader van netwerkzorg, en maximaal gebruik maken van de kansen die de techniek ons biedt, kunnen we de uitdagingen in de zorg aan. Pas dan leveren we efficiënte zorg die bijdraagt aan de levenskwaliteit van patiënten en het werkplezier van zorgprofessionals.

Gelle Klein Ikkink, programmadirecteur Innovatie en Zorgvernieuwing bij het ministerie van VWS: ‘We weten het: invoering van telezorg heeft een technische dimensie, maar is eerst en vooral een veranderkundige uitdaging. COVID-19 heeft de noodzaak onderstreept om daar vaart mee te maken. De toolkit van Vliegwiel maakt inzichtelijk hoe de stappen gezet kunnen worden van #hoedan naar #zodus.’

Werk in uitvoering

De toolkit biedt praktische hulpmiddelen voor de implementatie van telebegeleiding: voorbeeldfolders, protocollen, handreikingen en contactgegevens van mensen die hun ervaringen met telebegeleiding willen delen. De toolkit is een groeimodel dat we continu blijven aanvullen met nieuwe kennis en inzichten. Mist u zaken in de toolkit of heeft u ideeën om deze door te ontwikkelen? Deel ze met ons. Zo brengen we procesinnovatie samen naar een hoger niveau. De Vliegwielcoalitie is bereikbaar via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vliegwiel voor digitale innovatie

De Vliegwielcoalitie voor digitale innovatie in de zorg wil dat meer mensen de voordelen van goede digitale zorg kunnen ervaren. Met een brede coalitie werken we aan een methode voor opschaling en geven we digitale innovatie in de zorg een boost. Daarbij richt het Vliegwiel zich op de innovatiegebieden telebegeleiding bij chronisch hartfalen en COPD én op digitale keuzehulpen voor samen beslissen. Patiëntenfederatie Nederland ondersteunt de coalitiepartners en organiseert kennisdeling en netwerkvorming.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!