'Verpleeghuis moet veilig zijn'

Patiëntenfederatie Nederland is geschrokken van het onderzoek van de inspectie. “Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat een verpleeghuis veilige zorg biedt”, zegt directeur Dianda Veldman.


“Uit deze cijfers blijkt dat je wat hebt te kiezen als je naar een verpleeghuis gaat. Kijk even goed naar kwaliteit. Dat kan bijvoorbeeld door op ZorgkaartNederland te kijken hoe andere bewoners denken over hun tehuis. Ga niet zomaar naar het eerste het beste huis dat voorbij komt.”

Veldman: “Je ziet op ZorgkaartNederland dat bewoners vooral kijken naar bejegening. Hoe gaat het personeel om met de mensen die er wonen. Wij zien dat niemand blij is met een hoog verloop van verzorgend personeel. Dat is iets om serieus rekening mee te houden.”

Het personeel maakt zich zorgen over werkdruk. Er wordt geklaagd over een hoog ziekteverzuim en steeds vaker worden onervaren stagiaires of uitzendkrachten ingezet.Het personeel geeft de Nederlandse verpleeghuiszorg nog wel een voldoende (6,2). Het eigen verpleeghuis krijgt een 6,9 van het personeel. Maar er is wel een verschil in waardering, want drie van elke tien medewerkers geeft het eigen huis een 6 of lager.

De cijfers verschillen weinig met de rapportcijfers die mensen geven die een naaste in een instelling hebben. Ook dan krijgt “het eigen huis” een dikke 6, terwijl het gemiddelde verpleeghuis een krappe 6 krijgt. Mensen die geen ervaring hebben met verpleeghuizen zijn somberder. Die geven de kwaliteit van de verpleeghuizen net geen 6 als rapportcijfer.

Mensen die voor een naaste op zoek zijn naar een verpleeghuis kijken vooral naar een prettige leefomgeving. Goede hygiëne, aandacht voor de bewoners en de sfeer in een huis wegen ook zwaar bij de zoektocht. Maar veel mensen vinden dat ze weinig te kiezen hebben als ze een verpleeghuis zoeken. Er zijn wachtlijsten en er zijn te weinig huizen in de directe woonomgeving. Kiezen wordt dan moeilijk, blijkt uit het onderzoek.

Terwijl er wel degelijk wat te kiezen is. Op ZorgkaartNederland is bijvoorbeeld te zien wat bewoners vinden van het verpleeghuis waar ze wonen.

> Zie ook Inspectie Gezondheidszorg kritisch over verpleeghuizen
> Zie ook het onderzoek van de Inspectie

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!