Waar vind ik een zorginstelling die bij mijn wensen past? Op ZorgkaartNederland.nl

Elk jaar worden er in Nederland zo’n 160 duizend staaroperaties gedaan en elke week krijgen twaalfhonderd mensen te horen dat zij diabetes hebben. Maar hoe vinden deze mensen het ziekenhuis dat het beste bij hun wensen past? Om op die vraag een antwoord te geven hebben patiëntenverenigingen en Patiëntenfederatie Nederland de handen ineen geslagen en keuzehulpen ontwikkeld.

Die nieuwe keuzehulpen staan op ZorgkaartNederland. De keuzehulp ‘Vind de zorginstelling die het beste bij u past’ vraagt wat u belangrijk vindt en selecteert de ziekenhuizen en klinieken die daar bij passen. Deze selectie kunt u gebruiken om te bepalen welke zorginstelling het beste bij uw wensen past. En hierover te praten met uw arts.

De keuzehulpen ‘Vind de zorginstelling die het beste bij u past’ halen informatie uit de database van Zorginstituut Nederland waar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken jaarlijks informatie over hun zorg aanleveren. Denk aan informatie over behandelmethodes, gespecialiseerde verpleegkundigen of de contactmogelijkheden die ziekenhuizen aanbieden. De keuzehulpen vullen dit aan met andere informatie die patiënten belangrijk vinden. Zoals wachttijden en waarderingen van anderen over de zorg in dat ziekenhuis.

De keuzehulpen zijn niet alleen belangrijk voor nieuwe patiënten, maar voor iedereen. Zo zegt Eglantine Barents van Diabetesvereniging Nederland: “Dit instrument is nuttig voor iedereen met diabetes die een ziekenhuis zoekt. Of je nu net gediagnosticeerd bent of zou willen veranderen van ziekenhuis. Ongeveer 100 duizend mensen met diabetes type 1 en zo’n 90 duizend mensen met diabetes type 2 worden behandeld door een diabetesteam van een ziekenhuis. Met de keuzehulp wordt het makkelijker een ziekenhuis te vinden dat tegemoetkomt aan jouw wensen, op een acceptabele reisafstand.”

De eerste keuzehulpen zijn nu beschikbaar. Uiteindelijk komen er voor dertig veel voorkomende aandoeningen keuzehulpen.

> Kijk voor meer informatie over de keuzehulpen op ZorgkaartNederland.nl

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!