Wet voor meer inspraak zorgverzekerden schiet tekort

Het wetsvoorstel dat verzekerden invloed moet geven op het beleid van zorgverzekeraars voldoet niet. Dat is grof gezegd de strekking van een brief van zeven organisaties van patiënten, cliënten en ouderen aan de Tweede Kamer.

De wet regelt dat de verzekerden- vertegenwoordiging van zorgverzekeraars meer invloed krijgt op het beleid. Maar de briefschrijvers, onder wie Patiëntenfederatie Nederland, willen juist dat verzekerden, cliënten en patiënten ook rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen.

Dat kan als landelijk zichtbaar wordt wat verzekerden vinden van de dienstverlening door zorgverzekeraars. Dan zien mensen wat anderen vinden van de dienstverlening en de zorginkoop. Ze kunnen op basis daarvan dan echt kiezen voor een zorgverzekeraar. En de verzekerdenvertegenwoordiging kan met die informatie proberen het beleid bij te stellen.

De briefschrijvers betwijfelen of de bestaande verzekerdenvertegenwoordigingen in staat zijn andere verzekerden goed te betrekken bij hun werk. Ze vragen de minister of hij een handreiking wil maken waarmee de vertegenwoordigingen mensen die veel zorg nodig hebben bij hun werk kunnen betrekken.

> Lees hier de brief aan de Tweede Kamer

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!