Zorgverzekeraars kappen deel poliswoud

Zorgverzekeraars gaan kappen in het poliswoud aan zorgverzekeringen. Ze verminderen het aantal identieke polissen dat onder verschillende namen wordt aangeboden. Ook gaat de maximale collectiviteitskorting die zorgverzekeraars mogen aanbieden van tien naar vijf procent. Dat schrijft minister Bruins aan de Tweede Kamer.

Patientenfederatie Nederland is blij met het plan van de minister. 'Wij zeggen al jaren dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn veel teveel zorgverzekeringen die niet of nauwelijks van elkaar zijn te onderscheiden. Met alle collectiviteiten erbij gaat het om meer dan zestigduizend verschillende mogelijkheden. Daar kun je niet wijs uit worden', zegt directeur Dianda Veldman.

Over de halvering van de collectiviteitskorting zegt ze: 'Die collectiviteitskorting had wat ons betreft ook helemaal afgeschaft kunnen worden. Want mensen betalen die korting uiteindelijk toch zelf via een premieverhoging.

Een collectiviteit kan misschien nuttig zijn als er echt zorginhoudelijke afspraken in staan. Bijvoorbeeld dat je mensen met een bepaalde aandoening een korting geeft als ze een polis op maat nemen. Een polis waarin voor die aandoening passende zorg is geregeld. Maar zulke polissen zijn er niet veel.'

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!