Als je twijfelt

Ook al krijg je nog zulke goede informatie, je kunt altijd twijfelen of je er goed aan doet om je bijvoorbeeld te laten opereren. Bespreek je twijfels met je zorgverlener. Anders gebeurt er misschien iets dat je niet wilt.

Wat kan ik doen als ik twijfel over een behandeling?

Misschien wil je eerst alles voor jezelf op een rijtje zetten en heb je daarvoor informatie van een andere zorgverlener nodig. Mogelijk zijn er voor jouw ziekte gespecialiseerde zorgverleners of ziekenhuizen. Dan kun je een tweede mening vragen (zie de brochure ‘Een tweede mening’). Bespreek dit, zo mogelijk, eerst met jouw eigen zorgverlener. Hij kan dan samen met jou bezien naar wie je het beste kunt gaan. Hierover kun je ook informatie vragen bij een patiëntenvereniging. Je kunt ook meer inzicht krijgen in jouw behandeling door inzage in je dossier te vragen. Hierin staan alle gegevens over je behandeling. Je hebt recht op inzage in je dossier. Je kunt je hulpverlener vragen om het samen in te zien. Dan kan hij meteen uitleg geven.

Samen beslissen

In de gezondheidszorg beslis jij als patiënt of je bepaalde zorg wilt. Je komt tot de beste beslissing wanneer je actief meedenkt en ‘samen beslist’ met jouw arts. De arts legt niet alleen uit wat er gaat gebeuren, maar gaat daarbij uit van jouw wensen en situatie. Hij geeft je informatie over verschillende mogelijkheden en de medische voor- en nadelen hiervan. Zo kom je samen tot een aanpak die het beste bij jou past, op basis van jouw wensen. Het voordeel van samen beslissen is dat je meer vertrouwen in een behandeling hebt en er meestal ook meer tevreden over bent.

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!