Inleiding

Vrijwel iedereen in Nederland heeft een huisarts. Je bent niet verplicht om je in te schrijven bij een huisarts, maar we raden het wel aan. Een vaste huisarts kent jouw situatie en houdt zicht op veranderingen in je gezondheid. Je weet waar je als eerste terecht kunt met gezondheidsproblemen. Bovendien kun je in de avond, nacht of het weekend met dringende vragen terecht bij de huisartsenpost. Jouw huisarts kent jou vaak goed. Hij is voor de meeste mensen een belangrijke vertrouwenspersoon. Een goede relatie met hem is dan ook belangrijk. Een huisarts werkt nauw samen met zijn assistentes en eventueel een praktijkverpleegkundige. Hij is medisch eindverantwoordelijk voor de verleende zorg in de praktijk. Dus ook voor de zorg van bijvoorbeeld de praktijkverpleegkundige.

Deze brochure geeft antwoord op de meest gestelde vragen over de relatie tussen de huisarts en de patiënt. Aan de orde komen de keuze van een huisarts, huisbezoek, geheimhouding, het contact, waarneming, verwijzing naar de specialist of andere zorgverlener en de kosten. Ook leest je wat je kan doen als je een klacht hebt over je huisarts.

Overal waar hij staat, kan ook zij gelezen worden.

Nationale Zorgnummer

Heb je na het lezen van deze brochure nog vragen? Neem dan contact op met het Nationale Zorgnummer. Daar kun je terecht met vragen over zorg en zorgverzekering, over uitkeringen, wonen, vervoer, inkomen en patiëntenrechten. Ook kunt je bij het Nationale Zorgnummer terecht voor informatie over en het aanvragen van een niet-reanimerenpenning.

0900 - 23 56 780 (20 cent per gesprek)
maandag t/m donderdag tussen 9.00 - 13.00 uur

Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!