Zorgverzekering kiezen: alle stappen op een rij

Ben je 18 jaar of ouder? Dan moet je een zorgverzekering kiezen. Kies je voor het nieuwe aanbod van je zorgverzekeraar, of kies je voor een andere polis? Hier zetten we de stappen en tips op een rij.

Denk na over de zorg van volgend jaar

Weet je nu al dat je zorg nodig hebt? Zoek dan uit of die zorg in je basisverzekering zit. Voor veel zorg is dat zo, bijvoorbeeld de huisarts. Voor het ziekenhuis en medicijnen betaal je eerst vanuit je eigen risico. Maar de tandarts of fysiotherapeut betaal je vaak zelf of uit je aanvullende verzekering.

Neem je een aanvullende verzekering? Dan betaalt je verzekeraar de zorgkosten, maar jij betaalt meer premie. Bedenk wat je liever doet: wel of geen aanvullende verzekering.

Bekijk de verschillende basispolissen

Er zijn twee soorten basispolissen: een naturapolis en een restitutiepolis. De meeste mensen kiezen een naturapolis. Dan kun je kiezen voor alle zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. Je zorgverzekeraar zorgt dat je terechtkan bij zorgverleners van voldoende kwaliteit en dichtbij huis als dat kan. Een andere zorgverlener kiezen mag ook, maar dan moet je meestal bijbetalen of eerst toestemming vragen.

Wil je zelf kunnen kiezen naar welke zorgverlener je gaat, zonder bijbetalen? Dan past een restitutiepolis bij jou. Daar betaal je bijna altijd een hogere premie voor en je moet zelf een zorgverlener zoeken. Lukt dat niet, dan kun je hulp vragen van je zorgverzekeraar. Sommige basispolissen zijn een combinatie van natura- en restitutiepolis. Dit betekent dat je voor een deel van de zorg kan kiezen uit de zorgverleners die een contract hebben met je zorgverzekeraar. Zelf bijbetalen hoeft voor deze zorgverleners niet. Vaak gaat het om zorg uit de GGZ en om wijkverpleging. Voor het andere deel van de zorg uit je basispolis kun je zelf kiezen naar welke zorgverlener je gaat.

Let op: aan een heel goedkope basispolis - vaak budgetpolis genoemd - zitten nadelen. Bijvoorbeeld dat je bij een kleiner aantal ziekenhuizen terecht kunt. Als je regelmatig zorg nodig hebt, check dan eerst of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar.

Kies je eigen risico

Maak je zorgkosten die vallen onder je basisverzekering? Dan betaal je de eerste 385 euro per jaar zelf. Dit verplichte eigen risico geldt niet voor bijvoorbeeld kosten van je huisarts, een verloskundige of wijkverpleging.

Bovenop het verplichte eigen risico kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Je betaalt dan minder premie. Maar als je toch veel zorg nodig hebt, kan het zijn dat je 385 + 500 euro zelf moet betalen. Kun je dat betalen? En wil je dat ook?

Ga na wat jij belangrijk vindt aan een zorgverzekeraar

Wat vind jij belangrijk aan jouw zorgverzekeraar? Dat je ze kunt bellen? Dat ze goed adviseren over waar je voor jouw zorg het beste terecht kan? De prijs van de polis? Of misschien wel, dat je makkelijk je gegevens online kan bekijken? Wat het ook is, schrijf het op. Dit antwoord gaat jou straks helpen bij je keuze.

Zoek een zorgverzekering die bij je past

Nu je weet wat je belangrijk vindt, kun je verzekeringen gaan vergelijken. Vergelijkingssites kunnen je helpen. Start met het (november)aanbod van je zorgverzekeraar. Bekijk het aanbod en beslis of je iets wilt aanpassen. Onderzoek ook de voor- en nadelen van een andere zorgverzekering. Kies de polis die het beste bij jou past.

Regel je zorgverzekering op tijd

Past het aanbod van je zorgverzekeraar nog steeds? Dan hoef je niets te doen. Blijf je bij je zorgverzekeraar, maar wil je wel iets veranderen, zoals een hoger eigen risico of een andere polis? Regel dat met je zorgverzekeraar voor 1 januari.

Wil je overstappen? Zeg dan uiterlijk 31 december je zorgverzekering op, en regel vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering. In de tussentijd ben je in ieder geval verzekerd voor zorgkosten uit de basisverzekering.

Extra tips en weetjes voor het kiezen van een zorgpolis

  • Heb je een aanvullende verzekering. Dan kan je altijd overstappen op een vergelijkbare aanvullende verzekering bij een andere zorgverzekeraar. Dat hebben zorgverzekeraars onderling afgesproken in actieplan Kerngezond. Herinner je (nieuwe) zorgverzekeraar daar zo nodig aan.
  • Soms is er een vergoeding voor lidmaatschap van een patiëntenorganisatie in je aanvullende verzekering. (Zie Handige websites)
  • Wil je weten of een zorgverlener een contract heeft met jouw zorgverzekeraar? Vraag het je zorgverzekeraar, of kijk op hun website bij ‘zorgzoeker’ of ‘zorgvinder’.
  • Een machtiging voor bijvoorbeeld medicijnen, een hulpmiddel, of een persoonsgebonden budget (pgb) mag je meenemen naar je nieuwe zorgverzekering. Als de machtiging afloopt, dan gelden de voorwaarden van de nieuwe zorgverzekering.
  • Ben je in behandeling bij een zorgverlener en stopt hun contract met je zorgverzekeraar? Dan mag je in ieder geval je behandeling afmaken.
  • Kies je voor een naturapolis en wordt je met spoed opgenomen in een ziekenhuis waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan krijg je die zorg vergoed uit je basisverzekering. Ook als je een budgetpolis hebt.
  • Wil je weten wat andere verzekerden van jouw zorgverzekeraar vinden? Of wil je jouw eigen ervaring delen? Ga naar ZorgkaartNederland.nl.
  • Soms kan overstappen ook tijdens het kalenderjaar. Zoals bij sommige veranderingen in de persoonlijke situatie, zoals echtscheiding en als iemand 18 jaar wordt. Het kan ook als je zorgverzekeraar tussentijds de polisvoorwaarden in je nadeel verandert.
  • Heb je een premieachterstand? Dan kun je niet overstappen. Heb je achterstand met betalen van eigen risico? Dan kan je wel opzeggen. Neem in beide gevallen contact op met je zorgverzekeraar om een betalingsregeling af te spreken.
  • Voor het sluiten van een zorgverzekering heb je deze gegevens nodig:
    • Burgerservice- / of sofinummer
    • Bankrekeningnummer
    • Een geldig woonadres (uittreksel uit de BasisRegistratie Personen - BRP)
Is deze pagina nuttig?
Bedankt voor je feedback!